Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

WRC: Sebastien Ogier je mistrem světa v rallye

Michal Fokt
Diskuze (7)
Vítězstvím ve francouzské rallye domácí jezdec Sebastien Ogier stvrdil svůj letošní drtivý triumf v premiérové sezoně s Volkswagenem Polo R WRC. K očekávané bitvě s dosavadním vládcem WRC Loebem se ale letos bohužel nekonala.

Svět rallyeového závodění se letos konečně dočkal změny. Vrcholná soutěž WRC po dlouhých osmi letech má jiného vítěze, než Sebastiena Loeba a skončila tak i dlouholetá hegemonie Citroënů na příčkách nejvyšších. Otázkou ovšem je, jestli způsob, jakým k tomu došlo, je takový, jaký jsme očekávali.

Už před začátkem sezony, která byla netrpělivě očekávána díky vstupu Volkswagenu do WRC, jenž k sobě přetáhl Loebova týmového kolegu Ogiera se totiž osminásobný šampion nechal slyšet, že letošní ročník pojde dost "na pohodu" a bude se věnovat jiným aktivitám, mimo jiné i Pikes Peaku. Současně to předznamenávalo utlumování továrních aktivit Citroënu v rallye, automobilka totiž přechází na okruhové WTCC.

Jinak řečeno - k nervy drásajícímu souboji o titul mezi oběma Sebastieny (v současnosti asi nejrychlejší křestní jméno na planetě, co říkáte?) nedošlo, Loeb absolvoval pouze čtyři závody. A to je obrovská škoda, protože Loeb ze čtyř startů dvakrát vyhrál, jednou byl druhý a naposledy ve Francii havaroval v době, kdy ztrácel 5 sekund na vedoucího Ogiera. Byla by to tedy velká bitva; měl z ní snad původně mýtický Loeb obavy?

Ať už byly důvody jakékoli, faktem zůstává, že zbytek jezdeckého pole jezdil jinou ligu, než zmíněná dvojice a tak Ogier vyhrál sedm závodů z dosavadních 11 a stal se tak jednoznačným vítězem letošní sezony. Volkswagen sice musí na potvrzení titulu v soutěži značek ještě jeden závod počkat, nicméně se jedná spíše o formalitu.

Uspokojila vás letošní sezona WRC nebo si myslíte, že pouze došlo k výměně na první pozici a po éře Loeb přijde období Ogier?

Michal Fokt
Diskuze (7)
13. 10. 2013 11:16
Re: Otázka
Plus je má tých titulov 9 a nie "len" 8
Avatar - Otrava
7. 10. 2013 22:19
Re: Loeb
Mrzí mě, že Loeb neporazil Ogiera, ale pro mě byl nejlepším Neuville. Kdo ví, které auto je jak rychlé, ale věřil bych, že Fiesta je z trojlísku nejpomalejší. No a nebýt defektu, dost možná mohl zvítězit...tempo měl do té doby skvělé.

Každopádně Ogier je důstojný nástupce Loeba a už před půl rokem jsem tvrdil, že to bude one-man show. Kdo mě ale mile překvapil - Kubica. Sice tu a tam bourá, ale jeho tempo je úžasné.

No a, je škoda, že Prokop nemá moc s kým pořádně soutěžit. :-)
Avatar - Ham.
7. 10. 2013 22:08
Re: Otázka
Zní to divně, protože je to blbě. :-)
7. 10. 2013 21:42
Otázka
" K očekávané bitvě s dosavadním vládcem WRC Loebem se ale letos bohužel nekonala." Prečo mi táto veta znie tak divne? Češtinu v malíčku nemám, ale skloňujete snáď podobne ako u nás...?
Avatar - šmoula nešika
7. 10. 2013 18:27
Re: Loeb
:yes: