Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z čínského Roveru se stane Roewe

Ondřej Láník
Diskuze (6)
Rovery se v Číně vyrábět nebudou. Náhradní řešení představuje nová značka Roewe.

Shanghai Automotive Industrial Corpopartion (SAIC) asi před měsícem neuspěla při uzavření obchodu s BMW. Předmětem byla ochranná známka a jméno Rover, které by se Číňanům velmi hodilo pro vstup na evropské trhy. BMW nakonec prodalo práva Fordu, který jméno Rover zakoupil spíše z preventivních důvodů. Hrozba záměny jména slibně se rozvíjející automobilky Land Rover s čínskými Rovery by mohla znamenat katastrofu v utváření image značky a jejím zhodnocení při případném prodeji.

Druhý největší výrobce automobilů v Číně se tedy musel vzdát práva osazovat své vozy logem a jménem více než stoleté značky Rover. Číňané to jako obvykle vyřešili šalamounsky. Nové logo má stejný tvar a podobné barevné provedení jako to původní, nové jméno v čínštině zní Rong Wei, je-li přepsané do angličtiny zní Roewe. Logo i nové jméno se dotýká hrany zákonů chránící práva vlastníků ochranných známek, takže o této změně pravděpodobně neslyšíme naposledy.

Premiéru bude mít staronový model Rong Wei 750E na listopadovém Beijing Motor Show.

Zlé jazyky tvrdí, že automobil s jménem připomínajícím sousloví "wrong way", se již z principu nemůže dobře prodávat.

Ondřej Láník
Diskuze (6)
31. 10. 2009 22:31
Re: Chudak Rover
jj,Číňanům by mělo být nějakým mezinárodním právem ZAKÁZÁNO vyrábět auta-to je opravdu wrong way...to už museli angláni být v opravdu zoufalé situaci,když dopustili prodej automobilky do země známé "kvalitou" svých výrobků ;-\ :-(