Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z Číny unikly fotky nového elektrického SUV Audi Q5 e-tron

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Novinka určená pro čínský trh by měla být představena do konce tohoto roku.

Na stránkách čínského Ministerstva průmyslu a informačních technologií (MIIT) se objevily první snímky zcela odmaskovaného elektrického SUV Audi Q5 e-tron, které se světu poprvé představilo na letošním čínském autosalonu v Šanghaji jako „Audi Concept Shanghai“.

Nové SUV, podle všeho určené pouze pro čínský trh, sice nese označení Q5, s konvenčním modelem nesoucím toto označení však mnoho společného nemá. Ve skutečnosti se totiž jedná spíše o dvojče elektrického Volkswagenu ID.6, se kterým sdílí rozvor 2965 mm a údajně i délku 4876 mm.

Bohužel zatím nemáme k dispozici žádné snímky z interiéru, je však velmi pravděpodobné, že po vzoru dalších modelů Audi nabídne Q5 e-tron specifické tvary přístrojové desky, unikátní obložení a více ovládacích prvků v podobě tlačítek či touchpadu. Vnitřní uspořádání pak zřejmě po vzoru VW ID.6 nabídne tři řady sedadel.

Snímky z MIIT pak ukazují exteriér prakticky ze všech úhlů, různé designy a velikosti litých kol, několik typů světlometů, různé doplňky a také nabídku laků, ve které vyloženě září oranžová barva. V závislosti na výbavě se pak zákazníci zřejmě dočkají i některých doplňků lakovaných černou barvou, což může platit například pro zrcátka nebo části nárazníků.

Audi Q5 e-tron by měla dorazit ve verzích 35 e-tron a 50 e-tron quattro, které jsou mechanicky spřízněny s VW ID.6. Slabší model Q5 e-tron tak zřejmě nabídne vzadu umístěný elektromotor o výkonu 132 kW, se kterým ID.6 zvládá stovku za 9,3 sekundy. Volitelně však může být zadní elektromotor posílen až na 150 kW, což zkrátí zrychlení o 0,2 sekundy.

Výkonnější verze 50 e-tron quattro by měla nabízet pohon všech kol a kombinovaný výkon přes 300 koní, což v případě VW ID.6 stačí ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,6 sekundy. Hmotnost výkonnější verze by se přitom podle MIIT měla pohybovat okolo 2,4 tuny.

Oficiální premiéra vozu by neměla být daleko – podle některých spekulací by se mohla odehrát dokonce již během autosalonu Chengdu Motor Show, který startuje 27. srpna. Jak už jsme ale zmínili, Q5 e-tron bude velmi pravděpodobně opět pouze čínskou záležitostí, zatímco zbytek světa si bude muset počkat na Audi Q6 e-tron, postavenou na platformě PPE.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme