Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Q6 e-tron dorazí v roce 2022. Vzniká ve spolupráci s Porsche

David Bureš
Diskuze (7)

Audi chystá další elektromobil vyvinutý ve spolupráci s Porsche. Po e-tronu GT bude takovým automobilem SUV Q6 e-tron.

Také Audi v následujících letech významně rozšíří nabídku elektřinou poháněných modelů, když dokonce zcela ukončuje vývoj nových spalovacích motorů, do budoucna bude inovovat jen ty stávající. Konkrétně pro rok 2022 připravuje SUV Q6 e-tron vyvíjený ve spolupráci s Porsche.

Příchod tohoto modelu v příštím roce potvrdil sám předseda představenstva automobilky Audi Markus Duesmann. Jde o další ze společných koncernových projektů Audi s automobilkou Porsche.

Základem bude nově vyvíjená platforma PPE (Premium Platform Electric), kterou Audi Q6 e-tron bude sdílet s novou generací Porsche Macan, dostupnou už výhradně s elektrickým pohonem. Podobně už Audi postavilo elektrické gran turismo e-tron GT, které využívá shodný základ jako Porsche Taycan.

PPE je vlastně derivát koncernového MEB, avšak přizpůsobený zástavbě velkých luxusních automobilů. I z toho důvodu použije tu nejpokrokovější techniku, konkrétně výrobce avizuje elektrický systém s napětím 800 V nebo možnost nabíjení až 350 kW. Platforma navíc umožní také použití vzduchového odpružení, natáčení obou náprav nebo vektorování točivého momentu.

Konkrétně má být Q6 e-tron vyplnění mezery mezi připravovaným Q4 e-tron, které má debutovat ještě letos, a velkým SUV e-tron, prvním zástupcem aktuální generace elektrické řady Audi. Zajímavostí je přitom fakt, že každé SUV této trojice použije zcela odlišnou techniku. Q4 e-tron využívá MEB jako třeba Škoda Enyaq iV, zatímco základem e-tronu je upravená architektura MLB evo, známá z konvenčních modelů jako Audi Q5.

Velikostně bude Q6 e-tron odpovídat zhruba právě dnešní Q5, po jejímž boku bude minimálně zpočátku nabízena. Dnešní Q5 ve výrobě vydrží zhruba do roku 2024, přičemž není vyloučena, že bude postupně nahrazena právě čistě elektrickým modelem Q6 e-tron. Zřejmě bude záležet na prodejních úspěších Q6, Q5 totiž patří mezi nejžádanější modely značky, a tak výrobce musí s její budoucností pečlivě nakládat.

David Bureš
Diskuze (7)

Doporučujeme

19. 3. 2021 10:25
PETLICE proti pokroku
Prosrě pokrok. Nemáte vizi, vidíte pouze Evropu se spalováky. Zkuste se odpoutat od předsudků.

Moje vize:
A tento pokrok symbolizuje pravě Foxconn, který pro začátek bude dělat auta pro Fisker a potom i pro ostatní. Nejspíše postaví továrnu i v levné Indii a odsuď bude vyvážet komponenty nebo celá auta.
Indie bude výrobna světa, viz. Samsung zde má největší továrnu na mobily.
Avatar - Jaros71
19. 3. 2021 00:48
Re: Super
To je tedy elektrošok... :-)
Rozhodně elektrokrám nechci ani vidět natož s tímto jezdit. :no:
Avatar - Sumi2000
19. 3. 2021 00:16
elektrický šrot
Díky tohle fakt nikdy nechci...ani od Audi !
Pokud bude možné mít auto s benzínem nebo dieslem , je to jasná volba..
I kdyby to pak měl být veterán !!!!
18. 3. 2021 21:38
Re: PENTLICE
Díky
18. 3. 2021 20:31
PETICE
Petice proti elektromobilitě: https://www.petice.com/…p_elektromobilit