Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Za volantem Mercedesu E 300 BlueTec Hybrid – Proč vůbec vznikl?

Martin Vaculík
Diskuze (11)
Naftový hybrid od Mercedesu je samozřejmě zajímavý stroj. Smysl jeho existence jsme si však museli nechat vysvětlit.

Když chce Evropan šetřit, jede dieselem, zatímco Američan zabzučí hybridním modelem. K čemu a pro koho je však kombinace vznětového agregátu a elektromotoru? Evropany hybrid nezajímá a přísnými americkými emisemi zase neproleze diesel. S takto jednoduchým přesvědčením jsme si na cestě do Stuttgartu kladli hlavně otázku proč. Tedy proč to auto vlastně vzniklo a kdo si jej má koupit.

Vysvětlí nám to až Heinz-Jürgen Neu, koordinátor projektu hybridní třídy E. „Velké firmy často chtějí demonstrovat svoji odpovědnost vůči životnímu prostředí. Činí tak třeba i omezením emisí CO2 vypouštěných služebními vozidly. A jelikož právě vedoucí pracovníci mají jít příkladem, týká se to i aut pro manažery. Model E 300 BlueTec Hybrid s emisemi CO2 jen 109 g jim umožní zůstat u vozů, na něž jsou zvyklí. Kdybychom hybridní třídu E neudělali, museli by přesednout třeba do menších a méně prestižních japonských hybridů,“ tvrdí Neu.

Zároveň přiznává, že auto je postaveno tak, aby jej i odpůrce hybridů mohl používat zcela stejně jako běžný dieselový Mercedes E. Prostě aby se vlk ekologických populismů nažral a koza zůstala celá.

Jako první nahlížíme do zavazadelníku. Jsme totiž zvědaví, kolik místa pro kufry zabraly baterie. Zůstal ovšem úplně stejný. Malý „battery-pack“ s kapacitou jen 0,8 kWh se totiž nachází v motorovém prostoru. Napájí elektromotor umístěný mezi motorem a sedmistupňovou automatickou převodovkou, který vůz postrkuje dopředu (ano, to je to pravé slovo) skromným výkonem 20 kW a točivým momentem až 250 N.m. Jenže točivý

moment k pěti stům newtonmetrů dvouturbového vznětového čtyřválce z modelu 250 CDI nepřipočítávejte – kde vznětový dieselový nastupuje, tam už elektromotor pozvolna končí.

Čistě na elektřinu toho moc nenajedete. Pohánět vozidlo stačí tak do třiceti, pak musí spustit spalovací agregát. Reakce na sešlápnutí plynu, která obsahuje startování a roztáčení dieselu (nejprve se roztočí, až pak se připojí k hnacímu řetězci) samozřejmě trvá déle než u standardního naftového Mercedesu E. Ve vyšších rychlostech zhasne diesel po ubrání plynu a elektromotor se snaží pomáhat udržovat nabranou rychlost – šanci má tak z kopce či s větrem v zádech.

Víc než běžné hybridní činnosti se nám líbilo plachtění, klouzání z kopců bez motoru. Totiž i některé konkurenční vozy již po sundání nohy z plynu automaticky vyřadí na neutrál. Ale nevypnou motor, protože něco musí pohánět posilovač brzd, řízení a klimatizaci. Hybridní třída E však má tyto věci elektrické, takže si můžete tichoučkého svistu užívat v každém klesání. A pak se hodí i elektromotor – lehkým přišlápnutím plynu vás postrčí ten kousíček přes vrchol dalšího stoupání, odkud je zase možné plachtit.

Technické údaje a ceny
ModelE 250 CDIE 300 BlueTec Hybrid
Vznětový motor 16V čtyřválec 2148 cm3 biturbo16V čtyřválec 2148 cm3 biturbo
Výkon (kW) 150 150 (+20)
Točivý moment (N.m) 500 500 (+250)
Maximální rychlost (km/h) 242 242
Zrychlení na 100 km/h (s) 7,5 7,5
Průměrná spotřeba paliva (l/100 km) 5,0 4,2
Emise CO2 (g/km) 130 109
Cena (Kč) 1 188 216 1 263 600

Martin Vaculík
Diskuze (11)
23. 4. 2012 20:41
Demonstrovat svoji odpovědnost ...
... budem rad, ked mi firma kupi eko-auto za 50.000 Euro. Budem jazdit aj na stlaceny vzduch.
23. 4. 2012 09:55
Re: Heuréka
Nemcovi by to bylo taky sumak, kdyby na neho nedotirali ekoteroristi na kazdem kroku.
Takze kdyz je nekdo manazer firmy a buduje si X desetileti svou karieru, tak ji prece nezabije tim, ze by do prace jezdil natruc v Dodge z 50tych let s Hemi Small block V8 a karburaci, kterou ten benzin protika jak z konve. Ne ze by na to nemel penize, ale ze by ho za to sezralo verejne mineni zpracovane ekofasos.
Provozne si myslim, ze by to vyslo levnejc jak ten hybrid Mercedes Ecko pri zname "spolehlivosti" soucasnych technologii.
22. 4. 2012 17:17
Re: Heuréka
Němec na diskuze o ekologii prostě má. Ale kdyby si za jejich průměrnou mzdu koupil tolik benzínu jako Čech za tu svou, tak by ho až tak nezajímaly v technických údajích kolonky s emisema CO2 na kilometr, ale spíše čísla o spotřebě řádek výše.
BTW Nakonec to ti Bruselští byrokrati nevymysleli tak špatně. Sice se mluví o skleníkových plynech, ale má to perfektní vedlejší efekt, tedy tlak na snižování spotřeby, protože tady žádné katalyzátory nepomůžou.
Avatar - WinDiesel
22. 4. 2012 13:22
Re: Svět motorů
Se spoustů článků na auto.cz jsem nesouhlasil, ale teď je to horší. Auto.cz si pravděpodobně podrží svoji pozici jen díky dobré-nejlepší webové adrese.
Avatar - Glaukos
22. 4. 2012 12:27
Re: Svět motorů
nev, možná máš pravdu, F1 tady nečtu, ale jinak je poád auto.cz to nejlepší na českém internetu, vlastně v česku vůbec, byť hlavně americké weby jsou někde jinde (mnohem výše), ale pořád je to lepší než ta hrůza v Německu a VB