Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za volantem Subaru Impreza 6. generace: Výbornému podvozku motor nestačí

Marek Bednář
Diskuze (37)

Nové Subaru Impreza přišlo na český trh s ambiciózním ceníkem, ovšem oproti minulému nabízí obrovskou řadu vylepšení. Podvozek je snad ještě lepší a uvnitř je vůz tišší. Není však pro vysoké lidi a výkonu nemá na rozdávání.

Impreza je modelem, který v rukou Colina McRae, Richarda Burnse či Pettera Solberga proslavil značku Subaru po celém světě. I já jsem se právě díky těmto třem legendám automobilových soutěží stal jejím fanouškem. A protože pátá generace imprezy jezdila opravdu skvěle, nemohl jsem si nechat ujít příležitost alespoň krátce se svézt s generací šestou.

Nižší sestra crossoveru Crosstrek se světu představila už koncem roku 2022, do Evropy však přijela mnohem později a na webu českého zastoupení značky se ceník objevil v posledních dnech roku 2023. V duchu celého automobilového trhu je její základní cena 845 tisíc korun opravdu ambiciózní, zejména v situaci, kdy jediná nabízená motorizace – dvoulitrový e-Boxer – mezigeneračně kvůli zpřísnění emisních pravidel oslabila a nabídne pouhých 136 koní.

To je však jediné místo, kde si šestá generace oproti té páté pohoršila, ujišťuje automobilka na prezentaci nové imprezy a crosstreku nedaleko Říčan u Prahy. Za pár chvil to mám vyzkoušet, takže jsem na to opravdu zvědav.

Subaru Impreza Subaru Impreza

Technické novinky jsou u obou aut stejné a již jsme se jim věnovali, takže jen ve zkratce – díky změnám v konstrukci karoserie se o 10 % zlepšila již tak velmi dobrá torzní tuhost. Zároveň se ale podařilo rozšířit vstupní otvor do zavazadelníku. V kabině také má být o 50 % méně hluku za jízdy.

Interiér dostal nové ovladače na volant i středovou konzoli, kterou sice tvoří z největší části displej, ale pořád tu jsou klasická tlačítka třeba na teplotu ve voze či hlasitost rádia. Sedačky jsou ve spolupráci s lékaři konstruované tak, aby omezily kývání hlavy, a podle automobilky je míra kývání těla a hlavy na příčných nerovnostech skutečně menší, a to o 15, resp. 44 procent.

Pak tu jsou drobné detaily, jako třeba o 45 mm delší gumička zadního stěrače, i další větší novinky, jako např. dvojnásobný počet funkcí sady bezpečnostních a asistenčních systémů EyeSight, který má také přepracované kamery pro širší záběr. K běžným asistentům a adaptivnímu tempomatu se v rámci EyeSightu přidává autonomní řízení v nouzové situaci, vedení vozu středem jízdního pruhu, rozpoznávání dopravních značek už v základní výbavě nebo třeba „eurohlásítko“ nejvyšší dovolené rychlosti.

Video se připravuje ...

Hybridní ústrojí pod kapotou má být také vylepšené směrem k hladšímu přechodu mezi elektrickým a spalovacím motorem. To je velmi důležité zejména pro rozjezdy; e-Boxer má velmi slabý elektromotor a při každém sešlápnutí plynu, ať už při rozjíždění z klidu či při potřebě zrychlit po plachtění, startuje spalovací motor. A s jemností tohoto přechodu měl zejména forester e-Boxer v minulosti problém.

Zlepšil se také přívod vzduchu k chladiči a sání motoru a v neposlední řadě se standardní rozdělení točivého momentu posunulo z 50:50 k poměru 60:40 ve prospěch přední nápravy. Automobilka tvrdí, že takhle má vůz přesnější reakce v nájezdu do zatáčky a lépe se chová při jízdě v přímém směru.

Podvozek par excellence

Protože první dojmy s crosstrekem jste si u nás už mohli přečíst, beru do ruky klíč od červené imprezy. Mám na ni jen pár minut a doufám, že české zastoupení automobilky vybralo v blízkém okolí takovou trasu, která by dokázala vyzdvihnout její klady.

Hned po nasednutí si všímám měkkého čalounění sedaček s poměrně širokými možnostmi elektrického nastavení – sedím ve vyšší výbavě Executive, která začíná na 950 tisících korun – ovšem rozsah onoho nastavení není dostatečný v ohledu výškového posunu. Kvůli většímu boxíku techniky EyeSightu se posunulo vnitřní zpětné zrcátko o pár milimetrů níž a naopak sedačka je ukotvena oproti minulé generaci o pár milimetrů výš.

Výsledkem je, že přes dolní hranu vnitřního zrcátka špatně vidím ven. Smutná to kaňka na jinak vynikajícím výhledu z vozidla; A-sloupky ve vozech Subaru dlouhodobě zaclánějí výrazně méně než u jiných značek, za což je pravidelně chválím.

Subaru Impreza Subaru Impreza

Záhy po startu se dostavují první zatáčky. Zprvu jedu pomaleji kvůli ne zrovna čisté vozovce a při takové jízdě je to celkem nuda, vůz nevýrazně zatočí a prostě jede dál. Když ale zrychlím, impreza ožije. Najednou je příď hezky hbitá, auto působí lehkonoze navzdory nešťastnému uložení motoru podélně před přední nápravou.

Podvozek dokáže krásně držet stopu a zároveň pohodlně filtruje nerovnosti středočeských okresek. Třebaže neumí navodit dojem, že vůz zatáčí zadními koly, jeho mrštnost a ovladatelnost jsou opravdu příjemné. Navozuje dojem, že ho můžu „hodit“ do leckteré zatáčky vážně rychle, „říznout“ štěrkovou krajnici a pokračovat do dalšího oblouku. Snadno tak udržím rychlost v sérii zatáček.

Subaru Impreza Subaru Impreza

To je dobře, protože než impreza nějakou rychlost nabere, docela to trvá. Dvoulitr je díky elektrické dopomoci vcelku hbitý v nízkých, městských rychlostech, ale se stoupající ručičkou tachometru bych čekal o něco víc, než dokáže 136 koní nabídnout. Připojování na širokou okresku, kde všichni jezdí nejméně devadesátkou, vyžaduje plný plyn.

Navzdory tomu mě nová impreza vážně baví a trochu mě mrzí, že je na českém trhu takovým outsiderem. V loňském roce se u nás prodalo jen pět kusů minulé generace, letos automobilka doufá v pětinásobné prodeje. Mohu-li soudit z krátké, ale dynamické projížďky, zákazníci opravdu nešlápnou vedle.

Subaru Impreza 2.0 e-Boxer Executive
Motor plochý zážehový čtyřválec
Objem 1.995 ccm
Nejvyšší výkon 100 kW (136 k) při 5.600 ot/min
Nejvyšší točivý moment 182 Nm při 4.000 ot/min
Nejvyšší výkon/toč. moment elektromotoru 12,3 kW (16,7 k)/66 Nm
Baterie Li-Ion, 118,4 V, 4,8 Ah
Převodovka bezestupňová s kapalinovým měničem
Pohon kol 4×4, variabilní rozdělení točivého momentu
Zrychlení 0-100 km/h 10,6 s
Nejvyšší rychlost 199 km/h
Kombinovaná spotřeba paliva (WLTP) 7,3 l/100 km
Pohotovostní/celková hmotnost 1.649-1.674/2.100 kg
Délka × šířka × výška 4.490 × 1.780 × 1.515 mm
Rozvor náprav 2.670 mm
Rozchod předních/zadních kol 1.540/1.545 mm
Objem zavazadelníku 315/1.314 l
Základní cena modelu 845.000 Kč
Základní cena testované verze 950.000 Kč
Marek Bednář
Diskuze (37)

Doporučujeme

26. 1. 2024 19:25
Re: Otázka na autora článku...
To s tím docela zásadně souvisí - jde o moment setrvačnosti kolem svislé osy a řízení zadních kol je prostředek, jak se s ním popasovat.
26. 1. 2024 19:22
Re: Otázka na autora článku...
Věty jako "Auto je na dálnici stabilní, v zatáčce drží, ale na klikaté okresce podvozek nedokáže zamaskovat vyšší hmotnost vozu" jsou důsledkem momentu setrvačnosti, nikoliv hmotnosti. Moment setrvačnosti je zásadní pro ESP. Konstrukční CADy ho umí spočítat, důležitá je úplnost modelu.
26. 1. 2024 19:05
Re: Otázka na autora článku...
Nechci se vám až tak montovat do diskuze, jen si dovolím připomenout, že původně šlo o "nešťastné" podélné uložení motoru před přední nápravou a najednou jsme u řízení zadních kol.
26. 1. 2024 19:02
Re: Otázka na autora článku...
Moment setrvačnosti je závislý na druhé mocnině vzdálenosti. Protože se auta neustále prodlužují v zájmu pohodlí a bezpečnosti, stal se z toho problém. V redakčních testech pak čteme věty typu:
"Auto je v přímém směru a na dálnici velmi stabilní, v zatáčkách jede jako po kolejích, ale na okreskách podvozek nedokáže zamaskovat vyšší hmotnost vozu."

Není to hmotnost vozu, co způsobuje jeho neobratnost, ale velká délka s motorem daleko od zadní nápravy, kterou (přibližně) prochází vlastní svislá osa otáčení. Odtud vítr fouká. Každý konstrukční CAD moment setrvačnosti spočítá. Je to zásadní pro ESP.
26. 1. 2024 18:16
Re: Otázka na autora článku...
Nenapadlo mě dávat moment setrvačnosti do souvislosti s řízením zadních kol už proto že dle rychlosti se natáčejí v kladném i záporném směru, ale něco na tom může být.