Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zájezdové autobusy: Solaris - Dvě i tři nápravy

Ladislav Černý
Diskuze (1)
Polská společnost Solaris se během dvanáctiletého působení v Česku slušně zabydlela. V loňských registracích obsadila pěkné čtvrté pořadí.

Rok 2012 byl pro Solaris v Česku rekordní. Na dodávce 59 autobusů se počtem 14 kusů podílely kloubové. Rodinná polská firma však významně působila i v segmentu zájezdových autobusů, v němž do nedávna nabízela dva typy s příznačným označením Vacanza.

Příslib dálek

Solaris Vacanza dovoluje proměnit sny o dalekých cestách v příjemnou skutečnost. Již v názvu se skrývá příslib exotické dovolené. Modelová řada Vacanza zaujme originálním designem s oblým rozdělením předních dveří na plechovou a prosklenou část. Originalitu dálkového typu podtrhuje silueta ve tvaru klínu, trapézová boční okna a prohnuté čelní okno zasahující až do střechy. Vacanza také používá pro všechny autobusy Solaris společnou klesající linii předního okna.

Vacanza 12

Cestování turistickým autobusem Solaris znamená bezpečnou jízdu k cíli díky pevné konstrukci i korozivzdorné oceli. Další zpevnění skeletu přináší trapézový typ oken. Boční okna se šikmými sloupky plní ještě jednu důležitou funkci – dovolují všem cestujícím sledovat nerušeně okolní krajinu. Turistické vozidlo pohání silný šestiválec Paccar o výkonu 300 kW, který zajišťuje dynamickou jízdu i při plném obsazení cestujícími a zavazadly. Vacanza dostala ve srovnání s městskými typy velké množství vylepšení, aby na dlouhých trasách poskytla maximální komfort.

Velká dávka pohodlí

Cestující cítí komfort okamžitě po usednutí. Pohodlné sedadlo s opěrkami, sklopným stolečkem, stavitelným opěradlem, možností opěry nohou o oporu a posunutí sedadla směrem do uličky jsou nepostradatelné detaily pro dosažení dobrého komfortu cestujících při dlouhých vzdálenostech.

Další prvek vycházející vstříc cestujícím tvoří dvojice obrazovek umístěných na stropě. Pasažéři si tak mohou užívat jiný druh zábavy než z okna pozorovat ubíhající krajinu. Na přání lze získat po jedné obrazovce pro dvojici cestujících. Kdo chce, může poslouchat oblíbenou hudbu, a zvlášť náročným Vacanza nabízí možnost volby individuálního zvukového záznamu. O tepelný komfort se stará standardně dodávaná klimatizace. Má oddělené nastavení pro řidiče a cestující, což je velmi výhodné zejména při jízdě v noci, kdy řidiči dávají kvůli únavě přednost nižší teplotě.

Kuchyňka i WC

Na dlouhých vzdálenostech, typických pro řadu Vacanza, se velmi dobře hodí ergonomická kuchyňka s vybavením přizpůsobeným dle přání zákazníka. Cestující mohou rovněž využít palubní toaletu. Bezpečnost pohybu uvnitř vozidla zvyšují zakulacené okraje polic a madel na sedadlech.

Po setmění je interiér Vacanzy osvětlen diskrétním modrým světlem. Pro milovníky nočního čtení má coach od Solarisu individuální bodové osvětlení. Cestující mají k dispozici rozměrné zavazadlové prostory, do kterých lze umístit i kufry náročného turisty. Příruční zavazadla lze uložit v rozměrných prostorech pod střechou autobusu. Rozsáhlé čelní sklo zasahující až do střechy zajišťuje řidiči výborný výhled z vozidla. Na místě řidiče se nachází všestranně seřiditelné sedadlo i stavitelný sloupek řízení.

Podvozek

Dvanáctimetrový coach Vacanza používá řízení s hydraulickým posilovačem a kotoučové brzdy na všech kolech. Dvoukruhový brzdový systém je standardně elektronicky řízení pro maximální účinnost ve všech situacích.

V sortimentu zájezdových vozidel Solaris se můžeme setkat rovněž s třínápravovou třináctimetrovou verzí Vacanza 13. Pro lepší manévrování při příjezdu do měst je třetí osa hydraulicky natáčecí.

Ladislav Černý
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
5. 11. 2013 15:40
Objektivem Solaris
Ty fotky jsou tragické... to nemůžete myslet vážně. :-O