Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zaměstnanci TPCA dostanou po dobu odstávky 85 procent platu

ČTK
Diskuze (1)

Zaměstnanci automobilky Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) budou po dobu odstávky výroby kvůli pandemii koronaviru kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce.Výroba v TPCA se zastavila ve středu před půlnocí.

Zaměstnanci tak za některé neodpracované naplánované směny dostanou 85 procent platu, část směn se jim může přesunout na dobu, kdy bude TPCA opět vyrábět. Zaměstnanci poté budou za tyto směny odměněni v plné výši.

Původně se měly výrobní linky v TPCA zastavit 25. března. S obnovením výroby počítá firma 17. dubna, na odstávku kvůli koronaviru naváže plánovaná technologická odstávka.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

Výrobu se rozhodla zastavit i automobilka Škoda Auto, výrobní linky se v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zastavily ve středu ve 22:00. Na svá pracoviště by se zaměstnanci mohli vrátit v pondělí 6. dubna ráno. Zaměstnanci Škoda Auto budou od 18. března do 29. března dostávat 70 procent platu, poté 75 procent.

V pondělí výrobu zastaví i automobilka Hyundai v Nošovicích. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku, zpět do výroby by se měli vrátit v pondělí 6. dubna.

V letošním roce chce automobilka TPCA investovat více než 180 milionů eur (asi 4,5 miliardy Kč) do nových technologií se zaměřením na rozšíření kapacity výroby. V plánu je stavba tří nových hal určených pro skladování, logistiku a další výrobní operace. Firma kvůli tomu přijme až 1000 nových zaměstnanců.

Od 1. ledna 2021 převezme společný kolínský závod Toyota, i poté se zde budou vyrábět auta všech tří značek. Výrobu navíc doplní nový model Toyota Yaris, především kvůli tomu firma investuje do rozšíření závodu. Z linky zde budou sjíždět auta s benzinovým a hybridním pohonem.

TPCA je společný podnik skupiny PSA a Toyoty. Malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 vyrábí od roku 2005. Loni dodala zákazníků 210.121 aut.

ČTK
Diskuze (1)

Doporučujeme

23. 3. 2020 10:59
Agc Chudeřice
Tak to v agc Chudeřicích mají chytřejší hlavy. Místo 12 tek osmi hodinovy směny. Abychom zvýšili své šance na nakažení, nejspíše.