Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závoďák při exhibici v Sosnové lehnul popelem. Jediným hasičským vozem na akci byl vystavený veterán

Stanislav Kolman
Diskuze (10)

K velmi nešťastné události došlo při víkendové akci Dakar setkání na autodromu v Sosnové. Kvůli nepřipravenosti pořadatelů shořel závoďák, škoda se šplhá do stovek tisíc.

V neděli odpoledne došlo na akci Dakar setkání, kde se představily legendy dakarského závodu, k hodně nešťastné události. Během exhibičních drifterských jízd tu začal jeden ze závodních speciálů hořet. Namísto okamžitého zásahu se však na příjezd hasičského vozu čekalo několik dlouhých minut. Závodní BMW do té doby lehlo popelem.

Je až neuvěřitelné, že na tak velké akci pro tisíce návštěvníků nebyli organizátoři na něco podobného připraveni. V areálu autodromu Sosnová se nacházel jediný hasičský vůz – vystavený veterán technického automobilu TA-4 na podvozku LIAZ. Ten se totiž slavné rallye také účastnil, avšak dnes už rozhodně není uzpůsoben pro nasazení v akci.

Přiložené video ukazuje, jak pomalu se minuty do příjezdu hasičských sborů vlečou, zatímco speciálně upravené BMW E46 s přeplňovaným třílitrovým motorem s kovanými komponenty mizí v plamenech. Na vyčíslení škody si ještě musíme počkat, podle posledních informací to ale bude minimálně půl milionu korun. Většina účastníků má ale jasno: kdyby byli hasiči přímo v areálu, mohla být celková škoda mnohonásobně nižší.

Kde se tedy stala chyba? S největší pravděpodobností pramení z nerozvážnosti organizátorů. „V průběhu události bylo vyšetřovatelem a řídícím důstojníkem HZS LK zjištěno, že pořadatel této akce neměl žádným způsobem stanoveny podmínky požární bezpečnosti, které jsou u akce takového rozsahu a charakteru nutností a zákonnou povinností,“ uvedl Daniel Mlčoch, člen HZS Libereckého kraje. Příčinou, celkovou škodou a možným porušením předpisů se aktuálně zabývá Policie ČR.

Organizátor však od nešťastné události dává ruce pryč. Dakar setkání jsou prý ryze exhibiční jízdy, ne kontaktní závod, tudíž nemusí být hasičská technika k dispozici přímo na místě. Komunita drifterů, ale i široká veřejnost však soucítí s majitelem shořelého vozu a založili transparentní účet, na který nešťastnému majiteli shořelého auta přispívají. Více informací najdete v přiloženém videu.

Stanislav Kolman
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - ZZ
27. 3. 2019 11:32
Re: Oni to snámi myslí dobře, jsou zapálení... Líp už
Netuším, na čem frčí, ale jednou bych to chtěl zkusit :-)
27. 3. 2019 05:30
Re: Oni to snámi myslí dobře, jsou zapálení... Líp už
Nejenže nám redakce nevrátila starou diskuzní platformu, ale ani není schopná zabanovat toto psychicky nemocné individuum. ;-\
26. 3. 2019 23:46
Re: halotrony
Zalezi, kedy to podchytis. Motor R 8 sme hasili hlinou z pola a uhasili :)
26. 3. 2019 22:56
halotrony
Na auto to chce něco s čistý hasivem, ruzný halotrony atd. Je to dražší, ale aspoň je to k něčemu. Snažit se s malým sprayem je úplná ztráta času.
Avatar - Uživatel_5340709
26. 3. 2019 21:18
HZS
Dojezd HZS s cisternou kolem 12ti minut je velmi slušný. V motorsportu hoří auta extrémně rychle, YT je plný videí hořících aut, i když je kolem něj fůra hasičů. Za všechny třeba tenhle: http://www.youtube.com/watch?v=xUWli15JPJQ