Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zelená budoucnost Ferrari: Osmiválce s turbem a dvanáctiválcové hybridy

David Bureš
Diskuze (4)
Italský výrobce hledá způsoby, jak snížit emise svých aut. První výsledky už vidíme – plug-in hybrid LaFerrari a Californii T s přeplňovaným motorem.

Ferrari se nevyhne stále se zpřísňujícím emisním normám, a tak musí zapracovat na úspornosti svých automobilů. Italský výrobce plánuje, že emise oxidu uhličitého jeho vozů klesnou do roku 2021 o pětinu.

„Chceme použít veškerou dostupnou techniku, abychom každý rok snížili emise o tři procenta,“ uvedl Vittorio Dini, šéf pohonných jednotek v automobilce Ferrari, v rozhovoru pro Automotive News Europe. Maranellská značka postupně snižuje emise svých aut již nyní, dnes průměr činí asi 270 gramů CO2 na kilometr, zatímco ještě v roce 2007 měly hodnotu 435 gramů na ujetý kilometr.

Ferrari využije dvojí techniku pro snížení emisí – přeplňování a hybridní pohon. Osmiválcové modely dostanou motory přeplňované turbodmychadlem. „V budoucnu budou všechny naše V8 používat turba,“ tvrdí Dini. Cílem konstruktérů je snížit objem agregátů a zároveň zvýšit jejich výkon.

Naopak dvanáctiválcové modely si ponechají atmosférické jednotky. Dini tvrdí, že dvanáctiválce nemůžou použít turbodmychadla. Pro dostatečné snížení emisí a zvýšení výkonu by totiž motory musely podle Diniho dostat čtyři turbodmychadla. Takové řešení by bylo ale prostorově náročné a vytvářelo by velké množství tepla. Z toho důvodu dostanou dvanáctiválcová Ferrari elektromotor a stanou se hybridy.

První výsledky těchto plánů již vidíme. Modernizovaná California T dostala místo 4,3litrového atmosférického osmiválce turbodmychadlem přeplňovaný osmiválec o objemu 3,9 litru. Hypersport LaFerrari zase kombinuje 6,3litrový atmosférický dvanáctiválec s elektromotorem, je tak plug-in hybridem. V příštím roce pak má na trh dorazit modernizovaný model 458 Italia, který rovněž místo atmosférického osmiválce dostane přeplňovanou jednotku.

Přestože Ferrari z velké části vlastní Fiat, jedná se o samostatně stojící firmu. Kvůli tomu Ferrari nemůže zprůměrovat emise svých aut s úspornějšími vozy ostatních značek koncernu Fiat Chrysler Automobiles. Jakožto menší výrobce si však Ferrari mohlo dojednat s úřady Evropské unie a USA vlastní cíle na snížení emisí. Díky tomu maranellská automobilka nebude muset do roku 2021 snížit emise CO2 svých aut k hodnotě 95 gramů na kilometr jako větší výrobci.

David Bureš
Diskuze (4)
25. 6. 2014 17:26
Re: Zelená?
je zvlastni ze kvuli emisim a tedy downsizingu s turbama je kamenovan hlavne Evrosky urednik, ale podivali jste se nekdy na emisni limity treba v Cine nebo nyni i v Americe? a vubec bych se nedivil kdyby zrovna tyto dva trhy byli pro automobilky mnohem dulezitejsi nez Evropa
Avatar - Petrolhead_CZ
25. 6. 2014 16:11
Re: Zelená?
To jsou zase řeči docela...takové LaFerrari je brané jako nejvíc puristické a nejvíce řidičské Ferrari historie. Stačí si pročíst ty nadšené testy a jízdní dojmy těch šťastlivců co se s ním projeli. Navíc si dovolim tvrdit, že je to nejlíp znějící auto současnosti. Takže hybridní technologie ničemu neubírá, naopak je přínosem, ještě ke všemu když se díky ní zachová atmosférický V12 a vyplní se mezera točivýho momentu v nízkých otáčkách. Mnohem lepší než všude cpát turba, která všechno utlumí, čímž se dostávám k přeplňovaným V8, za které rozhodně u Ferrari rád nejsem. Bohužel je to jakýsi "pokrok", nezbývá než doufat, že těm magorům v EU někdo brzy zatne tipec. Alespoň vynikne ješte více genialita atmosférické 458 Italia a 458 Speciale :-)
Avatar - 3_diamanty
25. 6. 2014 14:34
Re: Zelená?
pise sa rok 2022

ferrari predstavilo svoj novy hybridny 4 valec s 5 turbami a 3 vyvazovacimi hriadelmi... a 6 bateriami ulozenymi v streche a dverach karoserie... s dvojitym start stop systemom s vnutornou recirkulaciou spalin riadenou hydraulickym cerpadlom v zavislosti na sile stlacenia pedalu a pocitoch sofera .... k tomu overbooost system ktory zvysi vykon 4 valca az o 12 percent pri zvyseni hlasu sofera a ktory umoznuje dosiahnut ferrari maximalku 400km za h vsetko pri priemernej spotrebe 4,999 litra.... parada

bude to parada ziadne strachy >:D :yes: auta idu spravnym smerom to len my sme moc staromodni
Avatar - Hittman
25. 6. 2014 12:12
Zelená?
Řekl bych že spíše černá bez charizma...