Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Kia Rio Hybrid

Roman Daněk
Diskuze (22)
Korejská automobilka Kia prezentuje na ženevském autosalonu kompaktní Rio s benzínovým motorem o obsahu 1,4 l a malým elektromotorem.

Základ tvoří řadový čtyřválec o objemu 1,4 l, který disponuje výkonem 66 kW (90 k). Benzínový agregát je doplněn elektromotorem s výkonem 12 kW (16 k). Síla hybridu se přenáší na přední nápravu přes převodovku CVT s plynule měnitelným převodem.

Hybridní Rio zvládne i rychlost 180 km/h a Kia udává, že kombinovaná průměrná spotřeba je 5,3 litrů naturalu 95 na 100 km. Emise CO2 klesly na 126 g/km. Hybridní technologie a především pak velký akumulátor zvedají hmotnost vozu, ale Kia odlehčila celé Rio a výsledná hmotnost je o 220 kg nižší než u sériového vozu.

Roman Daněk
Diskuze (22)
9. 3. 2007 10:54
Re: Hybridní Accent nebo Rio sedan na evropský trh?
Souhlasím a navíc si myslím, že se budou snažit připravit i hybridní pohon pro jiné modely v nabídce a to zejména v kategoriích v USA mnohem více prodávaných než jsou kompakty, tj. hlavně SUV - Sorento, nový Veracruz od Hyundai apod. Navíc si nemyslím, že by Toyota prodávala prius se ztrátami nicméně je pravda že to je jiná cenová kategorie.
9. 3. 2007 07:31
Re: 220kg???
Tiez sa mi to zda byt prehnane cislo, ale pokial nahradili vrchne plechy plastami, nejake skla polykarbonatom, odlahcili interier a sedadla a namiesto niektorych ocelovych nosnikov pouzili hlinikove, ktovie, mozno je to aj realne cislo.
9. 3. 2007 07:30
Re: Pohon!?
Nemyslis sa, podstatu si vystihol. Priebeh tociveho momentu u elektromotorov by som nebral za vazny problem, napriek klesaniu vo vyssich otackach ho je k dispozicii stale podstatna cast, takze to jazdu prilis neovplyvni. V pripade presneho nadimenzovania (resp. poddimenzovania) sily elektromotora vsetko hravo vyriesi napriklad jednoducha dvojstupnova automatika...
9. 3. 2007 07:24
Re: Hybridní Accent nebo Rio sedan na evropský trh?
To sa mi zda spravne. Treba sa zrovnavat s najlepsimi a snazit sa ich dobehnut, nie s priemernymi...
8. 3. 2007 21:48
Re: Hybridní Accent nebo Rio sedan na evropský trh?
Myslím, že jediné co by je opravdu mohlo pohnout z místa jsou prodeje v USA. V roce 2006 prodala Kia v USA 28,388 kusů modelu Rio a vzhledem k neustále rostoucí oblibě hybridů by to pro ně mohlo být zajímavé nabídnout to na trh. Navíc se zřejmě stále snaží srovnávat se s Toyotou.....