Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Utilix je nejmenším zástupcem tradiční značky z Brna

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Zetor Utilix představuje víceúčelový traktor vhodný zejména pro práci v komunálních službách, v zahradnictvích, na malých farmách a pro mnoho dalších účelů.

Zetor se za uplynulých více než sedmdesát let stal v řadě zemí po celém světě synonymem pro traktor. Na svou úspěšnou minulost v současnosti navazuje šesticí modelových řad, z nichž tu nejmenší zastupují traktory s označením Utilix.

Veletrh Agritechnica, který patří k nejvýznamnějším mezinárodním setkáním odborníků na zemědělskou techniku, se stal v listopadu roku 2017 místem světové premiéry několika novinek značky Zetor. Zařadila se mezi ně i modelová řada Utilix, která je vyráběna ve spolupráci s korejskou společností TYM.

Zetor Utilix zamířil na evropský trh nejprve v provedeních HT 45 a HT 55 s plně automatickou hydrostatickou převodovkou. Rychlost je zde ovládána dvěma pedály (vpřed a vzad) bez nutnosti mechanického řazení. Řidič navíc může manuálně volit mezi třemi jízdními rozsahy.

Nabídku řady Utilix pak v březnu roku 2019 rozšířila provedení CL45 a CL55. Ta se od modelů HT liší zejména plně mechanickou převodovkou s 16 rychlostmi vpřed a 16 rychlostmi vzad.

Všechna provedení modelové řady Utilix využívají k pohonu vznětový čtyřválec Caterpillar/Perkins 404D-22 o objemu 2216 cm3. V případě verzí s číselným označením 45 nabízí tento motor nejvyšší výkon 31,4 kW a u provedení 55 disponuje výkonem 36,3 kW.

Zetor Utilix má při rozvoru náprav 1935 mm celkovou délku 3590 mm, šířku 1620 mm se zemědělskými koly nebo 1870 mm s industriálními koly, výšku 2530 mm a jeho provozní hmotnost je 1900 kg. Zvedací síla tříbodového závěsu dosahuje hodnoty 1500 kg. Hydraulika má umožnit práci s širokou škálou nářadí, v libovolné pracovní výšce.

V kabině jsou všechny ovládací prvky ergonomicky rozmístěny tak, aby k nim obsluha měla snadný přístup. Ovládací panel s tlačítky pro pracovní světla a stěrače je umístěn na pravém sloupku tak, aby všechna tlačítka byla v pohodlném dosahu řidiče. Přístrojová deska zobrazuje základní provozní údaje a řidič může počítat i se standardně montovanou klimatizací a rádiem. Zetor Utilix CL je dostupný také ve verzi bez kabiny.

Zdroj: ZETOR TRACTORS a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme