Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor v meziročním srovnání opět roste

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Příznivý vývoj skupiny Zetor potvrdily zveřejněné hospodářské výsledky za rok 2013.

Podle nich činí konsolidovaný zisk Zetoru před zdaněním 323 milionů Kč, v meziročním srovnání se tak jedná o 7% nárůst. Za dobrými výsledky stojí jak velký zájem o nejnovější modely, tak i zefektivnění výroby.

Marián Lipovský, zástupce výkonného ředitele a provozní ředitel společnosti Zetor Tractors a.s., uvedl, že vedení společnosti považuje nárůst konsolidovaného zisku před zdaněním v meziročním srovnání za dobrý výsledek, který svědčí mimo jiné o stabilitě skupiny Zetor.

Nárůstu se Zetoru podařilo dosáhnout i v situaci, která nebyla, především ve druhém pololetí, pro zemědělskou techniku příliš příznivá. Vliv na zájem o traktorovou techniku měla celá řada faktorů, ať už jde o pokles dotací či vývoj počasí.

Konsolidované tržby skupiny Zetor se drží stabilně na stejné úrovni jako v roce 2012, tedy na hodnotě 4,5 miliardy Kč.

Mimořádně úspěšné jsou traktory Zetor v zahraničí. V roce 2013 bylo na zahraniční trhy určeno 86 % produkce, přičemž mezi nejvýznamnější destinace v daném roce patří například USA, Velká Británie, Maďarsko, Litva, Gruzie, Polsko či Skandinávie.

Populární jsou Zetory také u českých a slovenských zákazníků. Zatímco z traktorů vyrobených v roce 2012 zůstalo na obou těchto trzích dohromady 8 % traktorů, v roce 2013 se jednalo o 14 %. Ve výkonové kategorii 45 až 103 kW jsou traktory značky Zetor z hlediska podílu na českém trhu v roce 2013 jasnou jedničkou s výrazným předstihem před ostatními značkami.

S úspěchem se setkala novinka značky Zetor pro rok 2013, model Zetor Major. Poptávka velmi výrazně předčila původní očekávání výrobce. Původní odhad při zahájení sériové výroby v únoru 2013 činil 900 kusů. Do konce roku se však vyrobilo 1 300 kusů. Zetor Major 80 se navíc v Polsku stal nejprodávanějším modelem roku 2013 v rámci všech značek a výkonových kategorií.

V příštích pěti letech chce Zetor svou současnou nabídku výrazně rozšířit a produkovat celkem šest modelových řad. S tímto plánem souvisí i vytvoření nových pracovních příležitostí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
20. 2. 2014 12:41
Re: Príjemná zpráva
Je to super auto na domáce cesty.