Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zimní pneumatiky: Pro lehká užitková vozidla je jich letos nedostatek

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Zatímco majitelé osobních automobilů nebudou mít s případnou koupí nových sad zimních pneumatik problém, u dodávek je tomu naopak.

Prodejci jich mají málo a skladové zásoby jsou již téměř vyčerpány. Většina producentů však navýšení výroby pneumatik pro dodávky a lehká nákladní auta neplánují. Majitelům, tedy soukromým podnikatelům, ale i velkým firmám hrozí, že na zimu nebudou mít svůj vozový park náležitě připravený. Podobný problém nastal už loni, kdy nebyly k dostání některé rozměry. Letos se obdobný scénář bude opakovat zřejmě ještě s větší intenzitou.

Situace na trhu s dodávkovými pneumatikami je kritická. Výrobci se pro letošní sezónu zaměřili na výrobu osobních pneumatik, které jim přinášejí vyšší marže, a produkty pro dodávky podcenili. Díky velkým skladovým zásobám dosud pneu pro dodávky máme, ale na celou sezonu určitě nevystačí, sdělil Vojtěch Schwangmaier, ředitel internetového obchodu Pneumatiky.cz. Na východ od hranic naší země na tom nejsou o nic lépe: Na slovenském trhu s pneumatikami registrujeme palčivý nedostatek zboží pro dodávková vozidla. Ze strany výrobců navíc nemáme příslib, že by zásoby tohoto druhu pneumatik navýšili v průběhu zimní sezony,<[/> podotkl Zbyněk Svoboda ze slovenského e-shopu E-pneumatiky.sk.

Pokud zimní obutí určitých velikostí nebude na skladě, zákazníci budou mít jednoduše smůlu, neboť výrobci momentálně neplánují doprodukci, vše by se mělo obrátit k lepšímu až v příští sezoně. Společnost Pirelli vyrobila stejné množství lehkých nákladních pneumatik jako v minulém roce, ale již nyní zaznamenáváme zvýšený zájem o produkty naší řady Winter Chrono nad plánované objemy. O dalším rozšíření výroby těchto pneumatik neuvažujeme, uvedl Zdeněk Vacl ze společnosti Pirelli. „Výrobní kapacity jsou bohužel omezené a dovýroba pneumatik není možná. Přesto oproti loňsku vzrostla produkce dodávkových pneumatik o několik procent, informoval Boris Tománek, marketingový manažer firmy Goodyear.

Některé velké podniky, pro jejichž vozidla je nezbytností vyjet prakticky za každého počasí, ovšem tento stav tolik netrápí, byť problémy připouštějí. S výměnou zimních pneumatik u našich čtyř tisíc vozidel jsme začali již před několika týdny, aby automobily byly připraveny před 1. listopadem. Vzhledem k uvedenému počtu vozidel jsme se snažili zabezpečit dostatek pneumatik se značným předstihem. Přesto získat dostatečný počet nebylo vůbec snadné, uvedl Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty. Je zjevné, že je zimních pneumatik pro dodávky na trhu nedostatek a výrobci nebyli na změnu zákona dostatečně připraveni, doplnil Mravinac.

Připomeňme, že od 1. listopadu 2011 platí pro všechny motoristy povinnost mít zimní výbavu, tedy včetně pneumatik. Na přezutí tak zbývají necelé dva týdny. Příslušné obutí je povinné v případě, když na vozovce leží souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Což v praxi znamená, že je vlastně povinné bez výjimky.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
21. 10. 2011 09:42
honem honem, dodavkari
Nezapomente si koupit dvoje >:D