Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zimní pneumatiky letos podraží o 10 procent

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Ten, kdo potřebuje na zimní sezonu nové obutí, si letos připlatí.

Důvodem je dlouhodobé zdražování energií a surovin nutných k výrobě, to pochopitelně zvyšuje náklady na výrobu. Češi si připlatí u všech typů zimních pneumatik bez ohledu na značku a rozměr. Jedná se o druhou vlnu nárůstu cen, ta první přišla loni a byla zhruba pětiprocentní.

Při porovnání ceníků pneumatik z loňského a letošního roku je možné registrovat navýšení cen o 10 %, a to v závislosti na značce. Zdražování se projevuje téměř u všech výrobců pneumatik, sdělil Vojtěch Schwangmaier, ředitel internetového obchodu Pneumatiky.cz.

Ke zdražení pneumatik dochází plošně. Rozdíly v navyšování cen budou patrné pouze v závislosti na kategoriích pneu. Je možné očekávat odlišné zdražení například u osobních či off-road pneumatik, informoval Zdeněk Vacl ze společnosti Pirelli.

Od počátku listopadu plánujeme zdražení zimních pneumatik oproti stávajícímu ceníku o 3 %, což znamená 10% navýšení cen oproti loňsku, uvedl Jaroslav Třetina, marketingový specialista společnosti Bridgestone ČR.

Připravujeme celoplošné zdražování zimních pneumatik, a to zhruba o 13 % oproti zimní sezóně 2010, podotkl Boris Tománek, marketingový manažer českého zastoupení Goodyear.

Cena ropy Brent, která je klíčovou surovinou pro výrobu obutí, letos meziročně narostla o více než polovinu, oproti roku 2009 se pak zdvojnásobila. Zdražil i kaučuk, a to zhruba o čtvrtinu, jeho cena se ještě navyšuje díky kurzovým přepočtům z japonského jenu. Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum logické kroky vysvětluje: Gumárenské podniky proto byly nuceny ke zdražení svého zboží, aby nedosahovaly nízké ziskové marže.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
27. 9. 2011 17:19
Re: Kupte si naftu i gumy v Polsku
Ceny vypadají dobře, ale co poštovný? To už se asi potom nevyplatí. Všichni nebydlíme na severu :-(
Avatar - saldy
27. 9. 2011 00:46
Re: Gumy
Jasný, a v prosinci už stejně příjde jaro, takže nemusíme už ani do Polska pro gumy jezdit. :yes:
Avatar - Ada je zase tady
26. 9. 2011 23:31
Kupte si naftu i gumy v Polsku
Viz [odkaz] ;-)

1 zloty je 5,51 Kc :-)
Avatar - white label
26. 9. 2011 16:06
Re: Gumy
Tak pokud od listopadu do dubna mejezdíš, tak "třeba" nejsou... :-O :*) >:-[]
Avatar - jenik1
26. 9. 2011 15:13
Gumy
A co když bude takhle celý listopad? Tak zimní gumy nejsou třeba ne?