Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zkoušíme nové Škody Scala a Kamiq. Ptejte se, co vás zajímá

Marek Bednář
Diskuze (93)

Dvě menší škodovky přišly v létě 2023 s omlazenou tváří a lepší technikou. Jaké jsou na silnicích, budeme zkoušet v Německu a pokusíme se odpovědět na dotazy, které nám napíšete do komentářů.

Omlazené škodovky Scala a Kamiq jsou na světě už hezkých pár měsíců, ale na silnicích je zatím nevídáme. Výroba totiž začala teprve před několika dny a novinářům se vozy řádně ukážou v úterý 6. února.

Tohoto představení se zúčastníme, což představuje příležitost pro vás, čtenáře, se zeptat na to, co vás zajímá. Kromě standardních prvních dojmů, na které se můžete těšit během několika dní, se pokusíme odpovědět na co nejvíce dotazů, které nám napíšete do komentářů pod tento článek do pondělních 18 hodin.

Video se připravuje ...

Co je na scale a kamiqu nového? Zvenčí jde o novou příď, na kterou si vůbec poprvé lze přiobjednat světlomety s technologií LED Matrix. V interiéru zase vozy nabídnou nové materiály z udržitelných zdrojů. Některé plasty a obložení automobilka vyrobila z recyklovaných plastů, v kabině se pak objevují materiály využívající vlákna z konopí a kenafu (druh ibišku). Například koberečky jsou vyrobeny z recyklované látky.

Video se připravuje ...

Pod kapotou je litrový tříválec TSI o 70 nebo 85 kilowattech, anebo čtyřválcová patnáctistovka o 110 kW, která při nízké zátěži zvládá odpojit dva válce. O přenos síly na kola přední nápravy se stará manuální šestikvalt nebo sedmistupňová dvouspojka.

Scala bude mít v nabídce podvozek pro špatné cesty, přizvednutý o půldruhého centimetru, nebo adaptivní tlumiče s možností volby tuhosti, které se pojí naopak se snížením světlé výšky o 15 mm. V kamiqu tato volba sníží podvozek o centimetr.

Oba modely také nabídnou tři výbavové stupně: Selection, Top Selection a Monte Carlo, které doplňují čtyři varianty interiéru. Kromě toho jsou k dispozici pakety výbav na přání v několika kategoriích a několik samostatných položek výbavy na přání. Již v základu ale potěší 8“ virtuální kokpit nebo 8,25“ základní infotainment Media.

Již základní infotainment nabízí DAB tuner, Bluetooth hands-free volání, dvojici USB-C konektorů s výkonem 15 W nebo čtyři reproduktory. Vyšší výbava Top Selection přináší čtyři konektory USB-C, bezdrátové nabíjení nebo podporu bezdrátového připojení mobilních telefonů Starlink. Fanoušci hudby si mohou zvolit volitelný Škoda Sound System doplněný subwooferem v prostoru pro rezervu.

Marek Bednář
Diskuze (93)

Doporučujeme

5. 2. 2024 15:02
Vibrácie pri 2-valcovom režime
Dobrý deň, mám Kamiq 1,5 TSI r.v.2022 a pri prepnutí na 2-valcový režim cítim vibrácie, nič strašné ale je to cítiť. Chová sa takto aj nový Kamiq s motorom EVO2 ? Ďakujem.
5. 2. 2024 00:03
Re: Chlazení
Že by se ten motor mohl rychleji zahřát. Ale to je jen má domněnka.
Loketní opěrka, ta je jen podélně nastavitelná. A zrovna pro mě nízko.
Ty drátky by ani nevadily. Ale nechávají dost velké nepokryté kraje skla. A pak přes to jezdí i kousek stěrače.
4. 2. 2024 18:46
Cena
Jaká je nejnižší cena s ještě rozumnou výbavou?
4. 2. 2024 18:20
Proč již není použit celoplastový plošný kryt motoru na 1,5
Na původním motoru 1,5 TSI a Evo1 byl celoplošný kryt a od verze Evo 2 není. Z jakého důvodu a bude možné jej event. dokoupit a namontovat ?
Jak je označen typ motoru 1,5 TSI Evo 2 - DXDB ? Kdy bude Evo 2 montován na faceliftové vozy Scala/Kamig ? Díky.
4. 2. 2024 16:47
Re: Re: Neviem si pomôcť...
https://en.wikipedia.org/…oup_MQB_platform
A také je uvedeno, že platforma MQB A0 je určena pro segment B ,
kdežto platforma K2 pro segment B a C, podporuje i tři řady sedadel, takže je konstruována na větší auta.