Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Známý rapper představil nové boty. Víc však překvapil auty, která k tomu přizval

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Americký rapper Kanye West je mužem mnoha zájmů. Kromě šoubyznysu a hudby dělá také do módy, navrhuje například boty.

Na těch už delší dobu spolupracuje se společností Adidas a jeho poslední kreace nese označení Yeezy (YZY) QNTM. Ale nebojte se, o botech si povídat nebudeme. Nás víc zaujala auta, která se zúčastnila slavnostního uvedení nového obutí na trh.

West si k této akci zvolil flotilu ruských terénních vozidel Sherp. A právě pohled na několik těchto zvláštních strojů, kterak se pohybují v ulicích amerického Chicaga, je opravdu zvláštní. Všechny vozy byly navíc vyvedeny v černé barvě.

Kanye West má ovšem pro tyto ruské teréňáky zřejmě slabost, jeden matně černý exemplář si totiž už dříve zahrál i v jeho klipu ke skladbě "Follow God".

Jestli jste dosud o Sherpu neslyšeli, pak vězte, že jde o 3,4 metru dlouhé a 2,5 metru široké terénní vozidlo, kterému dominují obrovská kola o průměru 1,6 metru a šířce 600 milimetrů. Pneumatiky se pak starají nejenom o potřebnou trakci v terénu, ale fungují také jako lopatky, které vůz na vodě pohánějí podobně jako kolový parník, a zároveň jej drží nad hladinou. Jde tedy i o obojživelník.

O pohon se stará naftová patnáctistovka Kubota V1505-t o výkonu 33 kW, která spolupracuje s manuální pětistupňovou převodovkou. Sherp tak pochopitelně není rychlý, dokáže se rozjet jen na 45 km/h. Doma je však v terénu, tomu opravdu vládne.

A ještě pro zajímavost - ve Spojených státech amerických se tahle věc prodává za nějakých 100 tisíc dolarů, což je asi 2,3 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme