Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte Kellison J5R? Lehké kupé z 50. let nás fascinuje nizoučkou střechou

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli alespoň občas čtete naše články, tak jistě víte, že milujeme nezvyklá a méně známá auta. Teď tu máme další takové.

Tentokrát vám ukážeme Kellison J5R, americký "kit car" z padesátých let, jehož design má, odpusťte nám ten výraz, koule. 

Kupé s extrémně nízkou střechou a dlouhou přední kapotou navrhl bývalý armádní pilot Jim Kellison, který v roce 1954 založil společnost Kellison Engineering. J5R nebyl jeho prvním autem, předtím nabízel kupé J4.

To mělo delší rozvor a o trochu vyšší střechu. Pak tedy následoval typ J5. Provedení J5R se od standardní verze lišilo lehčí karoserií - vyrobena byla samozřejmě ze sklolaminátu.

Podle dostupných informací model J5 využíval rám vlastní konstrukce, v Kellison Engineering složili i zadní nápravu. Přední pocházela z Chevroletu Corvette.

Bílý exemplář z roku 1959, který si můžete prohlédnout v galerii, je aktuálně na prodej, majitel za něj chce ideálně 39.500 dolarů (asi 904 tisíc Kč), ale je otevřen i jiné nabídce.

Pod kapotou se ukrývá vidlicový osmiválec o objemu 4,7 litru krmený čtyřmi karburátory. Auto má manuální převodovku a poháněna jsou zadní kola.

Kromě modelů J4 a J5, Kellison prodával také kupé J6, přičemž všechny uvedené vozy byly prý celkem oblíbené u různých závodníků. Později nabídku rozšířily například i kity ve stylu Fordu GT40 nebo přestavby na "dunovky".

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme