Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte tento kousek z historie Škody? Podívejte se, jak by vypadal dnes

Jan Zajíc
Diskuze (15)

Retro frčí a automobilky si to moc dobře uvědomují. Celá řada výrobců už našla inspiraci ve své košaté historii. Jak by podobný krok vypadal v podání Škody?

Znáte Škodu 1200? Nemusíte se úplně stydět, pokud vaše odpověď zní ne. Roku 1949 vznikl první prototyp automobilu, který se do sériové výroby dostal za další tři roky. Už o čtyři roky později nahradil vůz modernější typ Škoda 1201 (oba lépe známe pod označením Sedan) se silnějším motorem.

Dvanáctistovka byla nástupcem Tudoru a šlo o první škodovku s celokovovou karoserií. Později se stala základem řady dalších a dalších variant. Kromě čtyřdveřového sedanu šlo o kombi, dodávku, sanitu či pick-up. Zvažoval se dokonce roadster či terénní verze, tato provedení se však v sériové produkci neobjevila. Pokud vás historie Škody 1200 zajímá podrobněji, určitě doporučujeme náš dřívější článek:

Náš kolega a grafik Honza Lušovský si řekl, že by nebylo vůbec špatné myšlenku někdejšího modelu mladoboleslavské automobilky oživit. A tak připravil moderní reinkarnaci Škody 1200 s celou řadou retro prvků odkazujících na historický kousek. A rovnou v několika různých barevných konfiguracích, ze kterých by si jistě vybral každý.

Souhlasíme, že jen z minulosti se žít nedá, přesto nám návrat roztomilého retra nepřijde jako vůbec špatný nápad. A myslí si to i designéři, kteří historické tvary dřívějších modelů vtiskávají těm novým, zejména v případě elektromobilů. Z nedávné doby stačí vzpomenout například Hyundai Ioniq 5 či znovuzrozený Renault 5. Příkladů bychom ale našli mnohem více.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (15)

Doporučujeme

21. 4. 2021 18:53
Re: Za mě jednoznačně dobré,...
Blbosť. Žiadna úplná novinka, a tobôž nie nejaké retro už obyčajný spaľovák nedostane. Žiješ v minulosti.
A hlavne o retro Škode môžeš naozaj iba snívať. Alebo si kúpiť takúto: https://img2.auto.cz/…ull/5288759_.jpg
21. 4. 2021 15:08
Re: Za mě jednoznačně dobré,...
A kdo to řekl? Novodobý "Sedan" by klidně mohl dostat třeba 1.5 TSI! :yes: :-) A pro zvláště nadšené příznivce retra na přání i s řazením pod volantem! :-)
21. 4. 2021 14:17
Re: Za mě jednoznačně dobré,...
Pretože by to bol elektromobil? :-D
21. 4. 2021 12:12
Re: Za mě jednoznačně dobré,...
A jak víš, že by tam tyto žádoucí prvky nebyly? :-)
21. 4. 2021 11:31
Re: Za mě jednoznačně dobré,...
Jak to môže byť dobré bez poriadneho štvorvalca a mechanickej ručnej brzdy...