Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Acura NSX GT3: Závoďák bez hybridu a čtyřkolky

Michal Fokt
Diskuze (10)
Honda představila závodní verzi supersportu NSX. Je homologovaná podle regulí třídy FIA GT3 a na okruzích se objeví v sezoně 2017.

Honda NSX je jedno z mála aut, které se na závodních okruzích objevilo dříve, než na showroomech a na silnicích. Už dva roky totiž jezdí japonské cesťáky Super GT, kde vystřídala auto, které se pro jistotu nikdy ani nevyrábělo - soutěžní verzi původně připravovaného supersportu s atmosférickým V10 uloženým vpředu podélně. NSX Concept GT však nemá s klasickým NSX kromě základních stylistických rysů nic společného, jde o vůz, využívající šasi pro DTM a Super GT. Nyní však přichází závoďák od NSX skutečně odvozený.

Honda dlouho zvažovala, jestli postaví zástupce kategorie sice prestižnější, ale méně rozšířené endurance kategorie GTE nebo masovější a cenově dostupnější GT3. Nyní je to jasné - představuje se model NSX GT3, postavený podle regulí FIA GT3. A od produkčního supersportu se vlastně také liší poměrně zásadně. Ze čtyř motorů zůstal jen jeden - benzinový V6 3.5 se dvěma turby, všechny tři elektromotory, akumulátory i komplikovaný pohon všech kol zmizely. Pryč je i devítistupňová dvouspojka, tu nahrazuje šestistupňová závodní sekvence, která přenáší sílu motoru pouze na zadní kola.

V souladu s pravidly má karoserie agresivní bodykit, obří křídlo a větší nasávací otvory, v kabině pak závodní rám, sedadla a volant. Vývoj NSX GT3 má na starosti severoamerická závodní divize HPD (Honda Performance Development) a před příští sezonou bude k dispozici zájemcům z řad privátních týmů kdekoli na světě.

Michal Fokt
Diskuze (10)
27. 3. 2016 15:25
Re: Nádhera
To sice ne, ale zase by to mohl bejt lepsi fahrspass ;-)
Avatar - Emel
25. 3. 2016 22:05
Re: Nádhera
Jo, tohle bych si uměl představit :-)
Avatar - CHerokee
25. 3. 2016 21:12
Re: Nádhera
Baterky nejsou nic nového. To já raději SLS AMG, některého Hellcata nebo Stanga. ;-)
Avatar - TeeJay
25. 3. 2016 14:10
Re: Nádhera
Pokrok nezastavíš :-!
Avatar - CHerokee
25. 3. 2016 13:56
Re: Nádhera
Ale bylo by to pořádné auto!