Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Akcionáři OAO AvtoVaz schválili restrukturalizaci automobilky

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
Ruská automobilka OAO AvtoVaz projde restrukturalizací a rekapitalizací. Renault na základě schváleného plánu investuje do AvtoVazu během dvou a půl let 240 milionů eur.

Francouzská automobilka Renault SA včera uvedla, že akcionáři ruské automobilky OAO AvtoVaz schválili podmínky memoranda o porozumění, na jehož základě dojde k restrukturalizaci a rekapitalizaci ruské automobilky. Renault se v podepsané smlouvě zavázal k tomu, že si zachová svůj 25% podíl v AvtoVazu i po navýšení kapitálu.

Renault potvrdil, že na základě plánu, který byl vytvořen už minulý rok, investuje do AvtoVazu do roku 2012 v přepočtu 240 milionů eur. Investice bude mít zejména podobu nepeněžitého vkladu a bude směřovat do modernizace výroby AvtoVazu. Renault také poskytne konstrukční a výrobní know-how pro novou řadu modelů Lada, které budou vycházet z platformy Renaultu B0, z níž vychází model Logan.

Po dokončení fáze rekapitalizace v roce 2012 pak tři největší akcionáři oznámí první výsledky a stanoví hlavní rámec další spolupráce v rámci strategického partnerství.

V roce 2015 by měl AvtoVaz vyrábět 900 tisíc vozů ročně, z nichž budou 70 % tvořit vozy AvtoVaz. Renault společně se svou partnerskou automobilkou Nissan také plánují, že budou v továrně AvtoVazu v Togliatti montovat novou řadu modelů určených pro ruský trh. V továrně by se měly vyrábět automobily všech tří značek.

Partnerství mezi AvtoVazem a Renaultem se snažil v červnu podpořit ruský prezident Putin, když navrhl, aby si ruská a francouzská vláda navzájem vyměnily akcie obou automobilek. Ruská vláda loni AvtoVazu 2,1 miliardami pomohla odvrátit hrozbu bankrotu.

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
18. 7. 2010 15:38
Re: Ruský Logan?
pozink pouzivaji, ale 2 leta zarucni doba na proreziveni mi dava tusit, ze to zas tak slavne nebude.. :-)
jinak mi se, jak jsem napsal vyse, kalida take moc libi. Bohuzel me odrazuji detaily jako chybejici zadni operky hlavy, ci zminena hlucna prevodovka :-(
17. 7. 2010 12:31
Re: Ruský Logan?
Kalina vypadá hezky, možná líp než některé výtvory zvučnějších značek. Jen by mě zajímala kvalita a taky jestli používají pozink.
Avatar - Ada je zase tady
17. 7. 2010 10:48
Konec automobilky s ceskym nazvem
Jako soucast zachraneho planu meli odtamtud rendlikovce vypraskat bicem!
16. 7. 2010 19:08
Re: Ruský Logan?
s tim si dovolim nesouhlasit.. prodava predevsim vzhled. A pokud nebudou Lady konkurenceschopne vzhledem, tak na techniku ani nedojde. Musi to jit samozrejme ruku v ruce, ale uzasna technika se vzhledem krabice (viz faceliftovane Samary, ktere se u nas ovsem nastesti ani neprodavaly) ti zadna prodejni cisla neudela. Kdyz se podivam na soucasnou nabidku Lady, tak bych se dovedl zamyslet nad koupi Priory... ale to by nesmela byt tak silene moc oskliva (hlavne combi) :-( Takze tady mi psenka nepokvete. To Kalina se mi libi mnohem vic, ale je asi o 20k drazsi jak Priora a to neporovnavam uzitnou hodnotu. :/ takze asi tak. Lada by mela predevsim najmout schopne designery a predstavenstvo, ktere nebude uzkoprse a nebude se drzet u zeme. (mno, s tou technikou je pravda, ze by mohli udelat novou prevodovku. Ty stavajici jsou hlucne az to pekne neni)
16. 7. 2010 19:01
Re: jsem zvedavy
mno tak ja o tom, jak to v Tolgiatti chodi, neco cetl.. si nemysli.. prave proto pisu, co pisu.. to bude beh na dlouhou trat. Takove zavadeni nove pracovni moralky.. :-)