Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Niva měla úpravy, o kterých možná ani nevíte. Vypadá skvěle i dnes

Lukáš Prejzek
Diskuze (17)

Střecha dole, tříramenný volant, tažný naviják, střešní okno vyhlášené značky Webasto, obrovská kola, prodloužený rozvor i zadní převis – terénní Lada Niva už se ve světě dočkala ledasjakých úprav.

V Československu jsme nesmrtelnou Ladu Niva znali nejen jako odolného seriálového cestovatele časem s technikou z pětadvacátého století, ale i dvě speciální vozidla záchranného systému upravená pro zabezpečení vrcholného autokrosu. Pozdější importér vozů Lada do samostatného Česka dokonce připravil dvousedadlovou Nivu Praktik se zavazadelníkem zvětšeným ze 150 až na 1130 litrů. A to stále není všechno – firma OSS frýdecko-místeckého dealera Lady Ing. Ivana Pavlase se dokonce pochlubila unikátním modelem Niva Speciál s prodlouženým zadním převisem a v případě dvoumístné verze zavazadelníkem zvětšeným o dalších 1040 litrů objemu. Po více než stovce upravených vozů se na přelomu milénia jen zaprášilo.

Přestože v našich podmínkách niva sloužila především jako pracovník pro těžkou dřinu, v rodné zemi se pochlubila prodlouženou karoserií s pěti sedadly a různými nástavbami na stejném šasi: například plnohodnotnou sanitkou. Zato na Západě k ní měli zákazníci větší úctu – v té době se dočkala i stylových variant pro individualisty. Přinášíme přehled nejrozmanitějších proměn nezdolného ruského offroadu.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Lukáš Prejzek
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
12. 12. 2023 00:17
Re: Traktor šrot
To auto se navíc neustále vylepšuje?

Koroze, jistě. Ale podívej se na auta 70-90 let. Tuhle sme byly na Jaguaru XJ co mam já, ale novější XJR z roku 2000, podlahy prohnilu durch.
Co Felicie a jedničkový Fabie? A Oktávky?
Se tvrdilo že tyhle auta nehnijou, denně vidím tyhle káry s prohnilými prahy, lemy blatníků a korozí 5 dveří...
To samý starý Passaty, Audiny , Mazdy atd.

Když se jezdí v soli a nedělá se nasátřik dutin a podvozku, hnije to.
Avatar - Barrichello
12. 12. 2023 00:06
Re: Traktor šrot
zajímavý, že ještě někdy do roku 1998 to byl neprodávanější offroad i v ČR :) A úspěsně se to vyvážělo asi do 50 zemí světa :-) :-) :-) :-)
Motory to letos dostane nový - z Vesty 1,6 a 1,8.
A výbava včetně verze Urban taky vzrostla: ABS, tempomat, el okna zrcátka, klimatizace, vyhřívané sedačky .....nic víc člověk do takového auta ani nepotřebuje. Tohle není SUV do města :-)

Kdo chce něco víc mderního, je tu NIVA II - Travel.
Avatar - Barrichello
12. 12. 2023 00:04
Niva je legenda
navíc se prodávala v půlce světa, namátkou Německo, Británie, Francie, Brazílie, Kanada, Austrálie, Japonsko, Peru, Chile, Mongolsko, Egypt, Itálie, atd.

To auto za ty léta mělo nejméně 100 modernizací a vylepšení a s původní verzí to má společného akorát 80% kastle
Avatar - rohYpnol
11. 12. 2023 19:52
Re: Traktor šrot
Nemyslím že máš tak úplně pravdu. Hodně záleží o jakém období totiž hovoříš.
Ano, pohledem doby nedávné je Niva kus šrotu. Ale nemyslím že tomu tak bylo vždy. A nemyslím že tomu tak bylo pořád. Poslední kusy a v zásadě od příchodu Nivy Urban šlo spoustu věcí a hlavně kvalita hodně nahoru.
A koncepční stáří? Ano, to samozřejmě nikdo Nivě odpárat nemůže. Ale koncepční stáří bylo u Defenderu, G-class, Brouk, Mini i dalších... a tam to nikomu v principu nevadilo.