Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární Návštěvníci slaví 40 let, Lada Niva dokonce ještě o šest více

Ondřej Šámal
Diskuze (37)

Československý sci-fi seriál Návštěvníci se poprvé začal vysílat 5. listopadu 1983. Vedle na svou dobu pokrokových filmových triků a odvážných scén Dagmar Patrasové si pamatujeme také ikonickou Ladu Niva, která v kultovní sérii hrála významnou roli.

Nechci patřit k předlistopadovým nostalgikům, ale minimálně po stránce televizní a filmové tvorby se tehdejší československá scéna v některých případech hravě mohla rovnat s mnohem svobodnější a lépe financovanou západní produkcí. Jedním z takových příkladů je například velmi oblíbený sci-fi seriál Návštěvníci, v němž vědecká expedice z roku 2484 cestuje o 500 let zpátky do minulosti, aby získala zápisky tehdy mladého Adama Bernaua, pozdějšího nositele Nobelovy ceny, a zabránila tím srážce Země s kometou.

Pod záminkou geodetického výzkumu se čtveřice pod vedením akademika Richarda (ten se mimochodem původně jmenoval Filip, kvůli soudnímu sporu o podobnost s reálným profesorem Janem Filipem byl ovšem po roce 1989 přejmenován a předabován) v Ladě Niva, jež byla prošpikována futuristickou technikou včetně komunikačního zařízení s budoucností, snažila nenápadně zapadnout mezi místní, ačkoliv se jim to samozřejmě ne vždy podařilo.

Jak asi všichni víme, problém se nakonec podařilo vyřešit Aloisi Drchlíkovi (Vlastimil Brodský), mentorovi mladého Adama Bernaua. Ten s výpravou odcestoval do roku 2484 a Centrální mozek lidstva (CML), jenž srážku s kometou nakonec špatně předpověděl, vypodložil kouskem dřeva.

Díky koprodukci ze strany německých veřejnoprávních stanic Westdeutscher Rundfunk a Bayerischer Rundfunk se Návštěvníci dostali také na „kapitalistický“ západní trh, kde Lada Niva na rozdíl od socialistického bloku byla zprvu brána za exotické zboží. Přitom se při premiéře v roce 1977 jednalo o první masově vyráběný off-road se samonosnou karoserií, který se později stal inspirací třeba japonskému Suzuki Vitara. Niva si nakonec obrovskou popularitu vysloužila i na druhé straně Železné opony, podobně koncipovaný terénní automobil s pohonem všech kol a slušnou cenou totiž neměl téměř žádnou přímou konkurenci.

Video se připravuje ...

Sovětský vůz obvykle fungoval jako pracant v těch nejnáročnějších podmínkách, pro potřeby československého seriálu ovšem dostal atraktivnější kabát s polepy a slitinová kola. Dva exempláře mimochodem zapůjčila německá strana, třetí zakoupilo filmové studio Barrandov. Původně se přitom prý počítalo s tím, že návštěvníci z budoucnosti dorazí ve Škodě 120. Mladoboleslavská automobilka podle některých zpráv ovšem o takovou propagaci nestála, němečtí partneři proto přišli s nabídkou tamní automobilové produkce. Autoři ovšem trvali na voze socialistické výroby, proto nakonec padlo rozhodnutí právě na Ladu Niva.

Video se připravuje ...

Ta mimochodem patří k nejdéle vyráběným automobilům světa, byť její konstrukce a technická stránky již dávno zaostávají za modernější produkcí. Ještě do války na Ukrajině bylo možné nechat si z Ruska novou nivu dovézt, ostatně sami jsme ji několikrát testovali, dnes je situace logicky složitější, byť importu se stále některé české firmy věnují.

Ondřej Šámal
Diskuze (37)

Doporučujeme

7. 11. 2023 13:20
Re: Stále stejná ubohost 15 let
Brutus zradil Caesara před 2067 lety a táhne se to s ním do dnes.
Avatar - KANKUNEN
7. 11. 2023 12:51
Re: Stále stejná ubohost 15 let
Ne vloni, ale 80 let zpátky.
Avatar - Barrichello
7. 11. 2023 09:42
Re: Stále stejná ubohost 15 let
Akorát na jejich agresivní politice, vnucující Evropě jejich ideologie a přesvědčení to poučení BOHUZEL neni NIKDE VIDET!!!!!
Avatar - Barrichello
7. 11. 2023 09:41
Re: Stále stejná ubohost 15 let
No to je pravda, a nejen amíci, dokonce fyzicky tam byli inžeýři a i pár dělníků z británie a německa - všechno už v 30 letech. V rámci industrializace za Stalina tam stavěli celé továrny.

A všechno se platilo bud cash, nebo zlatem. Takže další příklad že zlato a peníze nikdy nesmrdí, i když je to úhlavní nepřítel :-)
7. 11. 2023 09:04
Re: Stále stejná ubohost 15 let
Mám dva sousedy. Jeden mi přefik starou vloni, druhej jí pigluje dnes.

Takže vloni je zapomenuto a jsme jako bratři, zlej je jen ten druhej.

Frantíci, Angláni, Íčka a Helmuti jsou dnes hodní, v 38. v Mnichově to byly přece úplně jiné země, vše odpuštěno. Rok 38 nelze omluvit, stejně jako nelze omluvit rok 68.