Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alex: Elektrický roadster z Irska

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
V budoucnu bude elektrifikace automobilů na mnohem pokročilejší úrovni než v současnosti. Už nyní kromě běžných elektrovozítek vznikají „čistá“ auta, která nemají jen ekologicky přepravit z bodu A do bodu B, ale i pobavit svého řidiče.

Irsko není zrovna zemí spojovanou s výrobou automobilů. Pokud nás paměť neklame, naposledy se zde vyráběl vůz DeLorean DMC-12. To však bylo na začátku 80. let.

Nyní o sobě dává Irsko v souvislosti s automobily opět vědět. Je to zásluhou firmy Swift Composite Prototypes Ltd., která je od roku 2010 partnerem společnosti IComp. Jak název napovídá, hlavním předmětem činnosti jsou exotické materiály. Od nich už je pak blízko k automobilům.

Alex se představuje

Roadster Alex je vyroben z ultralehkých moderních materiálů zahrnujících uhlíkové kompozity a kevlar. Vůz má být o přibližně 30 procent lehčí, než obdobná auta jiných výrobců. Současně by měl nabídnout tužší karoserii a tedy i vyšší bezpečnost.

O pohon se stará třífázový elektromotor s regenerativním brzděním. Zdrojem proudu jsou akumulátory s nanotechnologií, uložené po celé délce podlahy vozidla. Výrobce slibuje superrychlé nabíjení. Co si pod tím ale máme představit, blíže nespecifikuje.

Alex je zatím ve fázi vývoje. Že se jedná o koncept, je zřejmé už z jeho vzhledu či řešení přístupu do vozidla. Dveře, dá-li se to tak nazvat, se vyklápějí vpřed dohromady s čelním sklem. Stejným řešením disponuje také Škoda 110 Super Sport, která si zahrála hlavní roli ve filmu Upír z Feratu.

Už nyní firma slibuje zajímavé parametry. Třeba dojezd vozidla - na jedno nabití zvládne více než 250 kilometrů a z 0-100 km/h zrychlí za méně než 10 sekund.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)