Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo na bázi Mazdy MX-5 bude mít vlastní motory a bude dražší

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Nová generace Alfy Romeo Spider bude dvojčetem Mazdy MX-5 ND. Pod její kapotou ale najdeme italské motory.

Obě auta se budou lišit nejen tvarově, ale i technikou, pouze platforma je shodná. V rozhovoru pro magazín What Car? šéf Mazdy Takahashi Yamanouchi na moskevském autosalonu řekl: „Plány na společný podnik pro výrobu dvou malých roadsterů s pohonem zadních kol zůstávají. Je ale velmi nepravděpodobné, že ceny obou aut budou posazeny tak, aby mezi sebou soupeřila. To tedy jasně znamená, že Alfa Romeo Spider bude dražší. A co ten název? Není zdaleka definitivní, ale proč by Italové měli vymýšlet jiný?

Mazda počítá s malou přeplňovanou čtyřválcovou třináctistovkou o výkonu kolem 147 kW (200 k). Ceny čtvrtého vydání MX-5 se ovšem oproti současnému nijak nezvýší. Sourozenec od Alfy dostane koncernové motory Fiatu, zatím není zřejmé, jaké to budou, každopádně zde dvousethlavé „stádo“ nestačí. Motor MultiAir s 300 koňmi (221 kW) a tvary konceptu 2uettottanta ze Ženevy 2010? V tomto případě se zatím jedná o pouhé spekulace, téměř jasné je však místo výroby: japonská továrna Mazdy v Hirošimě.

Roadster s křížem a hadem ve znaku i jeho dvojče, pokračovatel jiné legendy, se představí až v roce 2015. To ale není vše. Yamanouchi v rozhovoru nevyloučil ani možnosti další spolupráce, pokud ovšem budou roadstery obchodně úspěšné. Čeho se týká? Nejen sdílení platforem, ale i mechanických skupin. Kdo ví, třeba se v blízké budoucnosti dočkáme motorů Skyactiv ve vozech italského koncernu a TwinAirů v Mazdách. Podle Yamanouchiho je to možné.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - Sonny Crockett
6. 9. 2012 17:39
Re: Jak mám rozumět
Nesmíš bejt zas takovej puntičkář. Myšleno tím bylo nejspíš vlastní motory, elektronika... u Alfy zkrátka to, co jí dělá Alfou.
Avatar - Stejsn
6. 9. 2012 13:26
Jak mám rozumět
"Obě auta se budou lišit nejen tvarově, ale i technikou, pouze platforma je shodná." Co je teda shodného, nápravy? A to není technika?
5. 9. 2012 18:31
Re: Alfa
poslední slova majitele felície před odlepením pásky z kufru?
5. 9. 2012 17:59
Re: Alfa
trapny pokus o flame. Ale chapu fobie HTP ma hodne vysoke provozni naklady :yes:
Avatar - Dinar
5. 9. 2012 14:04
Re: Alfa
Podaří, mazda to auto postaví, MX5 obmněňuje celkem pravidelně.