Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američtí prodejci předražují Corvette Stingray o 10.000 dolarů

Michal Fokt
Diskuze (10)
Corvette Stingray 2015 si GM cení minimálně na 51.995 dolarů, celá řada dealerů ovšem sportovní kupé předražuje o téměř o pětinu.

Americký deník Automotive News přinesl informaci, že někteří prodejci značky Corvette chtějí za nové kupé Corvette Stingray, respektive kabriolet příplatek 10.000 dolarů oproti výrobcem doporučené ceně, začínající na částce 51.995 dolarů. Automobilka o problému ví, ale prohlašuje, že nemůže kontrolovat ani ovlivňovat ceny prodejců a to i přesto, že jsou zákazníci, kteří si ceny zjišťují na internetu, s touto praxí pochopitelně nespokojeni.

Jsou ovšem i dealeři, kteří výrobcem doporučenou prodejní cenu(MSRP) respektují. Jeden z nich řekl deníku Automotive News, že jsou takoví prodejci sami proti sobě, protože udělají pouze jednorázový obchod - zákazník, který po Stingrayi opravdu touží, dost možná příplatek akceptuje, ale u tohoto dealera už žádné další auto nekoupí. I tak je to ale patrně lákavé.

Jeden z manažerů jistého dealerství GM poslal podle AN do několika konkurenčních showroomů falešného zájemce a zjistil, že se ceny liší dokonce v intervalu 10-20.000 dolarů! Neviditelná ruka trhu tedy v tomto případě patrně příliš nezafungovala...

Michal Fokt
Diskuze (10)
15. 8. 2013 10:37
Zbytečný článek
Vůbec nechápu proč tento článek vzniknul. Jak autor správně píše MSRP znamená "doporučená" cena výrobce a výrobce s tím počítá, že když přijde na trh nový model legendy, tak si prodejci budou cenu navyšovat. Počítají s tím dokonce i klienti v USA. Je to poplatek za exkluzivitu, platíte peníze za to, že budete mít Stingray mezi prvními. Bylo to tak i loni u Shelby GT500 i např. u Camara ZL1. Zhruba po půl roce se poplatek sníží nebo se zruší, ale to záleží na poptávce...
14. 8. 2013 07:56
Re: neviditelna ruka trhu nefunguje????
Ano a není to rozhodně poprvé. Auta se tam většinou prodávají ze skladu, takže je to zboží jako každé jiné. Když nechceš čekat, musíš platit. Nicméně automobilkám samotným se to myslím moc nelíbí. Jako tomu bývá i u ostatního zboží. Kdyby chtěli vyšší cenu, tak ji zvednou samy.
Avatar - EauRouge
13. 8. 2013 23:59
Re: neviditelna ruka trhu nefunguje????
Přesně tak, v USA to není nic neobvyklého. Když vyšel Dodge Challenger, tak se u dealera připlácelo za SRT8 pět až deset tisíc dolarů, když jste si ho rovnou chtěli odvést.
13. 8. 2013 23:35
Re: neviditelna ruka trhu nefunguje????
Ta věta mě taky praštila do očí. Asi by autor neměl používat věty, kterým nerozumí. Tady trh asi právě zafungoval tím způsobem, že vysoká poptávka znamená vyšší cenu....
Avatar - flyboyeda
13. 8. 2013 23:24
Re: Ten předek je děsnej
ty kola jsou hrozný, původní by byly lepší, takhle to vypadá přeplácaně
Z06 je poslední Corvetta