Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Zagato: Zig a Zag jedou letošní 24h Nürburgringu

David Bureš
Diskuze (1)
Letošní čtyřiadvacetihodinovku na Nürburgringu pojede celkem šest vozů značky Aston Martin.

Aston Martin V12 Zagato se tento víkend zúčastní čtyřiadvacetihodinového závodu na Nürburgringu. Do jednoho ze dvou nasazených exemplářů se posadí šéf značky Aston Martin, Ulrich Bez, pravidelný účastník tohoto vytrvalostního závodu.

Červený exemplář s číslem tři, přezdívaný Zag, je V12 Zagato, které bylo představeno na letošní přehlídce Concorso d'Eleganza Villa D'Este, kde získalo titul pro nejhezčí koncept. Za jeho volantem se představí zmíněný Ulrich Bez spolu s Wolfgangem Schuhbauerem, vedoucím testovacího centra Astonu Martin na Nürburgringu, a automobilovými novináři Matthewem Marshem a Horstem von Saurmou, šéfredaktorem německého magazínu Sport Auto.

Druhé nasazené V12 Zagato (přezdívané Zig) ponese číslo pět a bude lakováno zelenou barvou. Do jeho kokpitu se posadí Chris Porritt, šéf projektu One-77, Oliver Mathai, automobilový novinář Richard Meaden (magazín Evo) a amatérský závodník Peter Cate.

Pod kapotou V12 Zagato je šestilitrový dvanáctiválec vlastní konstrukce s výkonem 380 kW a točivým momentem 570 Nm. To jsou stejné parametry, kterých dosahuje výchozí model Aston Martin V12 Vantage.

Aston Martin bude závodit také s oranžovým V8 Vantage GT4. Jeho posádku budou tvořit Darren Turner, novinář Shinichi Katsura, Rob Thomson a Jurgen Stumpf, který má se závody na Nürburgringu bohaté zkušenosti.

Vedle této trojice vozů Aston Martin se letošní čtyřiadvacetihodinovky na Nürburgringu zúčastní další tři exempláře Vantage GT4 soukromých týmů.

Automobilka z Gaydonu o letošní účasti ve čtyřiadvacetihodinovém závodě tvrdí, že se bude lišit od předcházejících ročníků. Aston Martin od roku 2006 v průběhu vytrvalostního závodu testoval už hotová auta, určená pro silniční provoz (naposledy V12 Vantage v roce 2009 a čtyřdveřové kupé Rapide v roce 2010), letos však bude v závodě zkoušeno auto, které je ještě ve fázi prototypu.

Aston Martin V12 Zagato v rámci testování na Nürburgring už zavítal. Účast ve čtyřhodinovém vytrvalostním závodu ADAC ACAS H&R-Cup VLN však skončila neúspěchem. Automobil kvůli technickým potížím obkroužil jen pět kol.

Letošní 39. ročník závodu ADAC Nürburgring 24 Hour odstartuje v sobotu 25. června v 16:00. Závodní víkend startuje prvními tréninky dnes, 23. června.

Před samotným závodem Aston Martin vzpomene na oběti březnového zemětřesení v Japonsku, když šéf britské automobilky předá šek na 100.000 liber generálnímu řediteli značky Toyota, Akiu Toyodovi a jeho Nadačnímu fondu pro zaměstnance z postižených oblastí. Tato částka vzešla z aukce Astonu Martin Rapide, soukromého vozu Ulricha Beze.

David Bureš
Diskuze (1)
23. 6. 2011 10:48
Je to vubec mozne
udelat auto, ktere je nejkrasnejsi ze predu a jeste krasnejsi zezadu? :-) tohle je zadel jak ma byt, resp jaka tu nikdy nebyla! I kdyz jsem pred tebou I´m still watching you, baby >:D