Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi již může použít označení Q2 a Q4

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
Koncern FCA nakonec svolil s použitím ochranných známek Q2 a Q4 automobilkou Audi. Ta je hodlá využít pro nové modely crossoverů.

Audi získalo od koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) práva na použití označení Q2 a Q4 pro své nové modely. Tuto informaci měl podle magazínu Auto Express potvrdit šéf audi Rupert Stadler. Ingolstadtské automobilce díky tomu nyní již nic nestojí v cestě a může zrealizovat plán, podle nějž má vzniknout rodina modelů s označením Q1 až Q9.

V letošním roce se máme dočkat premiéry městského crossoveru Q2, jehož základem má být platforma MQB, zatímco označení Q4 zůstane vyhrazeno pro stylovějšího sourozence modelu Q3.

Dalším členem rodiny se má v roce 2018 stát malý crossover s označením Q1, stojící na stejných základech jako nová generace modelů Audi A1 a Volkswagen Polo. V rodině crossoverů a SUV pak nebudou chybět sportovně laděné verze s označením SQ a provedení s alternativními pohonnými systémy.

V souvislosti se získáním práv na označení Q2 a Q4 uvedl Stadler, že došlo k oboustranně výhodné dohodě s koncernem FCA, jejímž výsledkem má být skutečnost, že každá společnost získala to, co potřebovala.

Obě společnosti si údajně slíbily, že nebudou zveřejňovat konkrétní cenu. Podle neoficiálních informací ale mělo dojít k dohodě na výměně ochranných známek. Fiat sice prozatím žádnou oficiální zprávu nezveřejnil, ale předpokládá se, že od koncernu Volkswagen za označení Q2 a Q4 získal některé z jmen využívaných v minulosti německými i italskými značkami.

Za jednu z nejpravděpodobnějších variant je považován zisk jména Bora, které Volkswagen využíval na sedanu s technikou Golfu, zatímco u Maserati je spojeno s jedním z nejslavnějších modelů v podobě vysokovýkonného kupé ze sedmdesátých let.

Dále se spekuluje o označení Duo, na nějž má Audi prává od roku 1997, ale nevyužívá jej a ve hře je údajně i jméno Lupo, které v italštině znamená vlk a Volkswagen jej nepoužívá od roku 2005.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
Avatar - white label
21. 1. 2016 20:20
Re: Návrat Bory
Buď rád, že (jako kosmonaut) nemáš problém s "větry", prý je to s nimi tam nahoře (ve skafandru) hotové peklo... >:-[] ;-)
Avatar - kosmonaut
21. 1. 2016 15:40
Re: Návrat Bory
:-) ale mi vůbec nešlo o větry. V sedmdesátých letech dostalo název Bora jedno z nejlepších aut své doby, luxní gran turismo supersport (můžeš si vybrat). Je fuk, že si Mase neudrželo jméno, je i jedno, že jej získal VW. Mě jen přišlo smutné, že zrovna toto jméno, v automobilovém průmyslu odkazující především právě na dokonalé Mase, použili na chcíplý dědkovský model nižší střední, který je snad esencí nudy. Mohli jej použít já nevím třeba na Nardo, nebo nějaký jiný model, co má alespoň trochu koule.
Avatar - Snooob
21. 1. 2016 10:48
Re: Návrat Bory
Add VW Bora:
Passat, Bora, Golf; nevidíš tam nejaké súvislosti?
21. 1. 2016 10:46
Re: označení Q4
Na 155 a 164 jsem zapomněl, ale 166 se nikdy ve čtyřkolce nevyráběla.
21. 1. 2016 10:38
Re: Q
Označení Q4 měly i 33 (907) a hlavně 155 a 164 :-)