Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi si nechalo zaregistrovat označení f-tron

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Ingolstadtská automobilka si nechala zaregistrovat několik nových označení svých modelových řad. Posledním je f-tron.

Audi myslí na budoucnost a registrace typových označení je tím nejmenším. Název f-tron hodlá použít pro budoucí koncepty a nakonec i sériové vozy s palivovými články. Písmenko „f“ totiž znamená „fuel cell“. Vyvíjí se takové auto? Ano, bývalý technický ředitel Wolfgang Dürheimer prozradil v květnu 2013 britskému Autocaru, že se chystá sportback A7 s takto napájeným elektromotorem. Dokonce už se i testuje. Kdy bude mít premiéru, je zatím ve hvězdách. Není žádným tajemstvím, že konkurenční BMW plánuje uvedení podobného auta ve spolupráci s Toyotou na rok 2015.

Bavoři z Ingolstadtu už používají názvy g-tron pro vozidla na zemní plyn, na jaře v Ženevě představili dvoupalivový A3 Sportback. Elektromobily a hybridy zase nesou jméno e-tron. Pravda, to bylo zvoleno poněkud nešťastně, neboť francouzštinu ovládajícím může připomínat výraz „étron“. Audi to však evidentně nevadí a raději používá anglickou výslovnost.

Co se ale chystá dál? Výrobce se čtyřmi kruhy ve znaku má dále registrovány názvy Q2 a SQ2. Ty dostane kompaktní SUV vzešlé z konceptu Crosslane Coupé, „esko“ je pochopitelně vyhrazeno pro jeho sportovní verzi. Podobné je to i v případě Q4 a SQ4, zde se jedná o chystaného konkurenta Range Roveru Evoque. Luxusní SUV umístěné nad řadou Q7 se bude jmenovat Q9.

Není také vyloučeno, že si Audi některá označení schovává do zásoby, nebo je registrovalo jen proto, aby mu je neukradl nikdo jiný. Takto se choval například Peugeot, který má patentována všechna trojčíslí s nulou uprostřed. Je zvláštní, že třeba naši Tatru nechal se 603 na pokoji, ale Škody 105 se ve Francii musely přejmenovat na 1050. Trable Porsche, které daly vznik legendě 911, jsou dostatečně známé, původně se kupé jmenovalo 901. Ochrana francouzské automobilky ale neplatí pro závodní vozy. Mladá Boleslav si zase nechala zaregistrovat některá jména z minulosti, jejichž ochrana už vypršela. Příkladem budiž Sagitta.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
2. 1. 2014 18:36
Re: peugeot
A prečo chceš mať vo všetkom systém?
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2013 22:31
Re: A co takhle
Fiš jako ryba? >:-[]
Avatar - Stejsn
30. 12. 2013 22:19
Re: A co takhle
To má registrovaný Renault.
Avatar - beibej
30. 12. 2013 20:35
peugeot
tak 603 nevadí a 105 vadí, 901 vadí a 308 nevadí? má to nějaký systém?
Avatar - Ham.
30. 12. 2013 17:41
Re: A co takhle
To už by bylo možná trošku duplicitní s tím francouzským chápáním slova étron >:-[]