Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Urban Concept Spyder: První fotografie

David Bureš
Diskuze (0)
Audi na letošní IAA nepřiveze jeden Urban Concept, ale rovnou dva. První z nich bude mít pevnou střechu a druhý žádnou.

Audi na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem představí studii elektromobilu Urban Concept. Po jeho boku se na stánku Audi objeví odvozený roadster nazvaný Urban Concept Spyder. Po prvních nákresech ingolstadtská automobilka zveřejnila také ilustrace těchto konceptů s interiérem s uspořádáním 1+1.

Technická studie má spojovat prvky závodního auta, zábavného vozu a automobilu do města. Podle Audi není jeho základem žádný sériový model.

Posádku chrání pouze nízký pás oken, který se podobá řešení ze čtyři roky starého konceptu TT clubsport quattro. Vedle chybějící střechy se Urban Concept Spyder od výchozí studie liší také barevným schématem. Otevřená verze totiž používá černé ochranné kryty kol místo bílých, jiné je také řešení zádě, Spyder má koncové světlomety umístěny níže.

Nejvíce pozornosti věnovali v Ingolstadtu dosažení co nejnižší hmotnosti, což je u Spyderu umocněno chybějící střechou. Základem konceptu je monokok z lehkých kompozitních materiálů CFRP, plastů vyztužených uhlíkovými vlákny.

Doutníkovým tvarem se automobil podobá závodním vozům Auto Union z třicátých let, jiné prvky jsou zase z moderních Audi - maska single-frame, diodové světlomety či kontrastní červený pruh na boku karoserie evokující supersportovní R8.

V prostoru pro posádku jsou dvě napevno usazená sedadla, spolujezdec je posunut mírně dozadu, aby neomezoval výhled řidiče. Oba členové posádky sedí nízko, díky čemuž je posaz velice sportovní. Řidič si může nastavit volant i pedály.

K pohonu slouží dvojice elektromotorů. Potřebnou energii jim dodají lithium-iontové baterie. Audi prozatím neuvádí bližší specifikace, ale slibuje dynamické zrychlení, na kterém má svůj podíl i nízká hmotnost. Podle Audi bude dojezd vozu postačovat na delší vyjížďky po městě.

David Bureš
Diskuze (0)