Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi SQ2 je tu! Ostrý stylový crossover má 300 koní

David Bureš
Diskuze (8)
Očekávaná sportovní verze Audi Q2 je poháněna přeplňovaným benzinovým čtyřválcem.

Audi se na letošním pařížském autosalonu nebude prezentovat jakožto automobilka, ale prostřednictvím svého francouzského zastoupení. To však neznamená, že by si značka pro tuto výstavu nepřipravila nějakou novinku. V Paříži se totiž představí sportovní crossover Audi SQ2, který chce konkurovat nedávno představenému BMW X2 M35i.

Už dříve avizovaný model je poháněn přeplňovaným zážehovým čtyřválcem 2.0 TFSI naladěným na 221 kW (300 koní) a 400 N.m, které jsou dostupné v 2000 až 5200 otáčkách. Motor spolupracuje s pohonem všech kol (tvořeným hydraulicky ovládanou spojkou) a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, což ve výsledku přináší slušný odpich. SQ2 zrychlí z 0-100 km/h za 4,8 sekundy a jede nejvyšší rychlostí 250 km/h.

Motor s integrovaným výfukovým potrubím do hlavy válců váží jen asi 150 kilogramů, díky čemuž tolik nezatěžuje přední nápravu. S ohledem na nejnovější normy je samozřejmě vyzbrojen filtrem pevných částic.

Vedle výkonu se myslelo i na emise, z toho důvodu agregát o objemu 1984 cm3 třeba používá kombinaci přímého a nepřímého vstřikování. Převodovka se spojkami v olejové lázni zase v režimu Efficiency umí vyřadit na neutrál, díky čemuž auto plachtí. Start-stop zase vypíná motor už při rychlosti 6 km/h.

Silný motor v útrobách samozřejmě doplňuje také dynamický vzhled o 20 mm snížené karoserie. Nová je maska single frame s osmi svislými lamelami i přední nárazník s chladicími otvory, zatímco záď zdobí dva páry zdvojených koncovek výfuku nebo střešní spoiler. Standardem jsou 18palcová kola, lze si však připlatit i za devatenáctky.

Vnitřek zdobí dekor z matného broušeného hliníku nebo pedály z nerezové oceli, zbytek sází na černou barvu. Sedačky jsou čalouněny kombinací kůže a textilu, lze si však připlatit za kožené řešení, kůži Nappa nebo alcantaru. Digitální přístrojový štít je dodáván za příplatek.

Vedle rychlého svezení pak SQ2 myslí i na bezpečnost. Proto ji lze objednat s adaptivním tempomatem s funkcí stop & go, hlídáním mrtvého úhlu, aktivním asistentem pro jízdu v pruzích nebo automatickým parkovacím asistentem.

Audi SQ2 by se do prodeje mělo dostat někdy na přelomu letošního a příštího roku.

David Bureš
Diskuze (8)
30. 9. 2018 12:04
Solidní
Tomu říkám solidní výkon :-)
Avatar - praděda7
30. 9. 2018 08:33
Re: Fotky....
Mě se líbí v této šedočerné kombinaci a s těmi koly. Myslím, že červená a žlutá by se rychle "okoukaly".....

[odkaz]
29. 9. 2018 12:44
Re: SS
Vieš, je to stále choré! - práve som videl na Travel Channel reportáž, kde maníci s motorovými pílami nadšene pílili konáre len preto, aby postavili na strome akúsi búdu!
Avatar - Hammunasakra
29. 9. 2018 09:55
Re: SS
To nemá co dělat s počtem válců = většina lidí takhle dýchvačnej motor nemá [odkaz] :-) ;-)

CO2 naopak do budoucna může bejt větší průser než si stejná většina lidí nepřipouští [odkaz] + [odkaz]
29. 9. 2018 00:33
Re: SS
Je to jednoduché. Treba šponovať CO2. A aj tak zatiahnu tie flotilové CO2 dychavičné trojvalce a predražené CNG kombinácie! ;-\ ;-\