Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy Audi se možná budou vyrábět (i) v Mexiku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Audi dalo zelenou výrobnímu závodu v Severní Americe. Otázkou zůstává, kdy a kde bude produkce vozů se čtyřmi spojenými kruhy zahájena.

V pořadí prémiových značek podle prodejů je Audi za loňský rok na druhém místě za BMW a před Mercedesem. Narozdíl od svých konkurentů tohoto výsledku dosáhlo Audi bez výrobního závodu v Severní Americe. Automobily této německé značky se vyrábějí v Evropě a pro asijské trhy v závodech jiných značek koncernu Volkswagen v Indii a Číně.

To by se podle informací, které americkému magazínu WardsAuto poskytli zástupci vedení automobilky a jejího zastoupení pro USA, mělo změnit. Právě podle WardsAuto uvedl Johan de Nysschen, prezident Audi of America, že není otázkou, jestli bude výrobní závod Audi v Severní Americe, ale kdy a kde.

Původně se počítalo se zahájením výroby vozů značky Audi v novém závodě Chattanooga, ve státě Tennessee. Tento podnik automobilky Volkswagen od loňského roku opouští nové sedany Passat NMS pro severoamerický trh. Roční produkce závodu, kde našlo práci 2000 zaměstnanců, má dosáhnout 150.000 vozidel.

Volkswagen má ale pro závod v Chattanooga vlastní plány na rozšíření výroby a dalším důvodem pro zamítnutí výroby Audi právě zde je vysoké vývozní clo. To by příliš zvyšovalo cenu automobilů mířících na evropský nebo jihoamerický trh.

Audi proto údajně pro svůj výrobní podnik hledá vhodné místo v Mexiku. Důvodem pro toto rozhodnutí má být možnost nižších mezd, pracovní flexibilita a také nižší vývozní clo pro vozy mířící z Mexika do Evropy nebo do Jižní Ameriky. K výhodám mexického výrobního závodu by měla patřit právě dostupnost stále rostoucího jihoamerického trhu v čele s Brazílií.

Podle Johana de Nysschena by měl mít nový výrobní závod produkci 100.000 vozidel z jedné výrobní linky, aby se finančně vyplatil. Při pohledu na loňský výsledek 117.561 vozů prodaných v USA je jasné, že při výrobě jedné modelové řady musí vozy z Mexika mířit i do evropských a jihoamerických států.

Výsledky prémiových značek: BMW stále před Audi a Mercedesem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)