Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi vyřadilo model A2 z plánu nových modelů

Michal Fokt
Diskuze (24)
Označení A2 bude i nadále u značky Audi symbolem neúspěchu a špatného produktového plánování - nástupce nedostane šanci mu napravit reputaci.

Mini-MPV Audi A2 bývá často dáváno za příklad toho, že ačkoli se Audi daří prodávat vše, na co sáhne, neplatí to bez výjimky. Ádvojka rozhodně nebylo špatné auto, vlastně tomu bylo přesně naopak - bylo tak pokrokové (a drahé) až se ho zákazníci čtyř kruhů lekli. Jeho největším problémem bylo, že příliš předběhlo dobu, jinak je pochopitelně filozofie takového vozu správná a aut s touto koncepcí karoserie v Evropě stále přibývá.

Že to byl kork správným směrem ostatně naznačilo Audi v roce 2011, kdy na autosalonu ve Frankfurtu představilo studii A2 Concept, která naznačovala, že to v Ingolstadtu chtějí zkusit napodruhé. Design už byl, stejně jako mezigeneračně u modelu TT méně "technický" a více líbivý, čili nekonfliktní. Takže se vše zdálo ubírat správným směrem, jenž měl vyvrcholit v roce 2015 představením produkčního auta s hliníkovým prostorovým rámem a sendvičovou podlahou. V duchu nekonformity označení A2 mělo být vybaveno výhradně plug-in hybridním pohonem, jehož alternativou měl být čistý elektromobil. Ideální alternativa bavoráckého i3.

Ale nejspíš to se záměrem vytvřoit novou A2 tak růžové nebylo, protože nyní údajně z nejvyšších míst vedení Audi unikla informace, že byl projekt zastaven a vyřazen z produktového plánu. Nemůže za to (zase) automobil sám, ale současná situace na trhu elektromobilů. Zájem o tento typ vozů je mnohem menší, než produktoví stratégové řady významných automobilek po prvotní vlně zájmu o Nissan Leaf očekávali. Zatímco Nissan chtěl vloni prodat 20.000 vozů, realitou bylo necelých 6800 kusů, což je oproti roku 2011 místo růstu naopak propad z téměř 9700 kusů. Audi A2 se tak zařadí po bok elektrického Opelu Adam - skončí v šuplíku, kde bude čekat na svou chvíli.

Michal Fokt
Diskuze (24)
4. 1. 2013 11:17
Re: A2
Byla by to určitě dobrá zpráva. Velkou radost by mi udělali klasickým kupé. V "hlavní" řadě mají jen jedno, BMW má tři.
Avatar - Pekelná Micinka
3. 1. 2013 23:36
Re: A2
Řeknu ti to takhle. Racionální důvody chápu, ale jako fanouška první A2 mě to mrzí. Ale asi bylo utopistické, už vzhledem k té studii, očekávat, že nová A2 bude mít charisma a jistou výjimečnost, jako ta první.
Avatar - Pekelná Micinka
3. 1. 2013 23:30
Re: A2
Ta A9, ač jen z ps, mě usadila na zadek. :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
3. 1. 2013 23:29
Re: A2
Avatar - Ham.
3. 1. 2013 21:00
Re: A2
AMuS A9 uvádí s tím, že premiéra by mohla být ještě letos. Z tohoto zdroje ze 27.12 čerpají české weby i zprávu o odložení A2. Nevím, ale AMuS mi nepřijde jako bulvár, který by vzal fotku šéfa vývoje a obložil ji svými spekulacemi. Ale možná se pletu.
[odkaz]