Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Caterham míří do světa motocyklů, chce závodit v Moto GP

David Bureš
Diskuze (1)
Caterham v současnosti provozuje stáj Formule 1. Do budoucna plánuje vstup do další královské disciplíny motorsportu – motocyklové Moto GP.

Britská značka Caterham aktuálně pracuje na mohutné expanzi, vyvíjí sporťák společně s Renaultem a plánuje i SUV. Vedle toho letos představila i své první motocykly. V rámci jednostopého projektu chce Caterham vstoupit do šampionátu Moto GP.

Cesta do královské motocyklové disciplíny povede přes nižší sérii Moto2. Do té Caterham nasadí motocykly již v příští sezoně, však už je pilně testují jezdci Josh Herrin a Johann Zarco. V Moto2 bude britský tým nasazovat motocykly dva roky, v tom třetím má následovat postup o stupínek výše – do série Moto GP.

„Naším snem a hlavním cílem je samozřejmě Moto GP,“ přiznal v rozhovoru pro francouzský server GP-inside.com Kamarudin Meranun, který má projekt jednostopých Caterhamů na starosti.

Caterham ještě musí rozhodnout, zda nasadí do Moto GP vlastní tým, nebo zda svoji motorku nabídne nějaké jiné stáji. Caterham také rozhodne, zda se pokusí vyvinout vlastní motor, v současnosti na vývoji motorky pro Moto2 spolupracuje se švýcarskou firmou Suter Racing Technology.

Společnost Suter založená bývalým motocyklovým závodníkem Eskilem Suterem má s podobnými projekty dlouholetou zkušenost, pomáhala například s vývojem Kawasaki ZX-RR pro Moto GP. Loni dokonce Suter získal konstruktérský titul ve třídě Moto2 a jeho jezdec Marc Márquez byl v této kategorii první mezi jezdci.

Caterham chce své motocykly také prodávat. Již na jaře příštího roku se začne vyrábět terénní motocykl Brutus 750. Později budou následovat dvě elektrokola – retro Classsic E-Bike a moderně tvarované Carbon E-Bike.

Britská značka Caterham byla dlouhá léta známá pro svoji verzi Lotusu Seven, od roku 2012 má svoji stáj ve Formuli 1, která nahradila dřívější Team Lotus. Expanzi značky zahájil její nový majitel – malajský podnikatel Tony Fernandes, který vlastní také například aerolinky AirAsia. Fernandes koupil Caterham v roce 2011.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Jaros71
12. 12. 2013 23:00
F1...bída!
:-) Jako v F1..poslední flek je jistý.. :no: