Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avia chystá uvedení nákladních elektromobilů na český trh

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Letňanská automobilka Avia Ashok Leyland Motors (AALM) na konci dubna úspěšně odzkoušela elektrický vůz Smith Newton z Velké Británie v pražské dopravě za plného provozu. Veřejnosti vůz představí i na letošním Autotecu.

Avia hodlá do dvou let zahájit prodej elektrických nákladních automobilů na českém trhu. Na brněnském veletrhu užitkových vozidel Autotec 2010 představí už kompletní elektromobil připravený pro trh střední Evropy na podvozku s kabinou Avia, který později začne nabízet zákazníkům i v České republice.

„Elektrické auto jsme otestovali v rámci týdne pražské elektromobility a jízdu v dopravní špičce po Praze vůz zvládnul bez problémů. A právě na největším evropském veletrhu užitkových vozidel chceme začít oslovovat zákazníky z České republiky a z dalších zemí střední a východní Evropy,“ přibližuje plány výkonný ředitel AALM Marcus Pauels.

Vůz s nulovými emisemi je nejvhodnější právě do městského provozu, protože řada měst ve střední Evropě začíná omezovat vjezd do center automobilům s klasickými naftovými nebo benzinovými motory.

Po veletrhu Autotec, který letos proběhne v Brně od 5. do 10. června 2010, projde vozidlo dalšími nezbytnými zkouškami a bude k dispozici i odborníkům a novinářům k testovacím jízdám. Dojezd vozidla je na jedno nabití přibližně 160 kilometrů, nezatěžuje životní prostředí emisemi a nevydává téměř žádný hluk.

Kabina Avia svou kompaktností a aerodynamikou odpovídá provozu v úzkých ulicích městských center a podvozek je upraven speciálně pro zástavbu akumulátorů elektrické energie pro pohon vozidla.

Společnost AALM je výhradním dodavatelem podvozků s kabinou pro elektrické nákladní vozy Smith a v současné době je ve velkém dodává do Spojených států amerických.

Automobilka vlastněná indickou skupinou Ashok Leyland Motors se v posledních letech potýká s poklesem prodeje a hledá nová odbytiště. Loni vyrobila 283 vozů, což je o zhruba 200 méně než v roce 2008. V prvním čtvrtletí letošního roku ale zvýšila prodej o téměř 200 procent na 102 vozů a za celý rok chce prodat 1030 aut.

Ondřej Láník
Diskuze (13)
19. 5. 2010 12:42
Re: Jo
Spočítaj nákupnú cenu a prevádzkové náklady povedzme na 10 rokov na klasickú Aviu a na elektrickú - možno tá elektrika z toho nevyjde až tak zle... ;-)
Avatar - gld
19. 5. 2010 12:27
Re: info
dojazd píšu 160km
Avatar - T613
19. 5. 2010 11:24
Re: Jo
při ceně 150tis USD se to moc neujme
19. 5. 2010 10:39
Re: Jo
To je fuk. Ide o to, že to je a že to chcú ponúknuť.
Avatar - T613
19. 5. 2010 08:35
Re: Jo
zas to tak nepřeháněj. Avia je dodavatelem podvozku, zbytek dělá britská firma