Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Bentley EXP 9 F je superluxusní SUV (autosalonové video)

Aleš Jungmann
Diskuze (47)
Bentley v Ženevě představuje vizi svého dalšího rozvoje: třetím modelem ve výrobním programu bude velké SUV vycházející z konceptu EXP 9 F.

Aktualizováno 7. 3. 2012 08:29 Přidáno krátké video přímo z výstaviště.

Aktualizováno 6. 3. 2012 09:05 Přidali jsme živé fotografie z autosalonu!

Podle automobilky je nové SUV už na první pohled nepochybně Bentley, avšak takové, jaké tu ještě nebylo. Model sdílí některé designové prvky se svými bratříčky Mulsanne a Continental, oproti nim však zákazníkům nabízí progresivnější přístup ke tvarům vozu. Jméno pokračuje v tradici pojmenovávání experimentálních vozů, zajímavostí je však písmeno "F". To by, pravda, mohlo znamenat opravdu mnohé, podle oficiální tiskové zprávy jde ale o slovo "Falcon" (sokol), které odkazuje na silné spojení značky s hotelem Peckforton.

Interiér nabízí opravdu dostatek místa pro čtveřici cestujících, kteří budou hýčkáni tou nejlepší kůží s diamantovým prošíváním, dřevěným obložením, bronzem, hliníkem ale i moderní technikou v podobě dotykových obrazovek. Design střechy s panoramatickým oknem prý připomíná ochrannou klec rallyových vozů, čímž se má zvýraznit pevnost a zároveň lehkost.

Cestující na zadních sedadlech mají možnost zvolit si z uspořádání „business“, což znamená vzpřímenější pracovní polohu a stoleček s klávesnicí, nebo poněkud uvolněnější polohy vhodné například pro sledování filmů. Na delších cestách jistě přijde vhod minibar ukrytý v zadní loketní opěrce.

Přístup do zavazadlového prostoru zajišťují dvojité páté dveře, jejichž spodní díl může být (podobně jako u X5 či Range Roveru) použit k sezení. Zavazadelník ukrývá vše potřebné k pikniku v přírodě, a pokud nejsou na zadních sedadlech pasažéři, je možné je posunout dopředu a zvětšit si tak prostor pro zavazadla. Mimo silnici přijde vhod možnost volby jízdního režimu „Off-Road“, který doplňuje silniční „Comfort“ a „Sport“. Inženýři mysleli i na praktickou stránku věci: hedvábné koberce je možno otočit, rubová strana je vyrobena z odolné sedlářské kůže.

Pod kapotou konceptu pracuje dvěma turbodmychadly dopovaný widlicový dvanáctiválec o zdvihovém objemu šest litrů, který je se všemi čtyřmi koly spojen osmistupňovou automatickou převodovkou. Jeho výkon by se měl pohybovat někde kolem 600 koní, točivý moment by pak měl vrcholit hodnotou přibližně 800 Nm. Koncept stojí na kolech o rozměru 23 palců s centrální maticí.

Jízdní výkony vozu (maximální rychlost či zrychlení) by měly být mezi luxusními SUV bezkonkurenční. V případě produkční verze se však zákazníci dočkají i přeplňovaného osmiválcového čtyřlitru a hybridní verze.

Zda se jí však projekt dočká rozhodnou reakce veřejnosti, Bentley také bude pečlivě naslouchat potenciálním zákazníkům, vše pečlivě uváží a nakonec se rozhodne, zda EXP 9 F dostane zelenou. My v redakci bychom Bentley poradili spíše v projektu nepokračovat.


Aleš Jungmann
Diskuze (47)
Avatar - Ham.
10. 3. 2012 09:49
Re: Ten kukuč
dnes jsem viděl klip natočený za normálního denního světla a musím říci že je to skutečně pecka.
Avatar - MAP2009
8. 3. 2012 10:42
Moc ošklivé
Myslel jsem že nic ošklivějšího než mulsane už nevyrobí....
8. 3. 2012 09:49
to asi my budem letadlo
Pri pohledu na ohlasy novinaru ze vsech koutu sveta, zrejme jossalito je naprosto normalni, a je to jedinej odbornik na estetiku, a vznesenost, a jen my jsme letadlo...
Nebo jeste v jeho slovniku tato slova mohou mit trosku jinej vyznam, to by vsechno vysvetlilo... >:D
Tohle klidne mohli pojmenovat Bentley FUJ, a stejne se tim kycem na kolech (ted to plati jak obrazne receno, tak i fakticky, pac kola jsou vazne moc...) chteli zamerit na cinskou klientelu...
7. 3. 2012 21:26
V dnešní době se dvěma...
modely absolutně nemůže uspět žádná automobilka.Když chce většina místních diskutujících včetně pisálka článku zachovat tradici Bentley,běžte jim do továrny poradit,jak bez rozšíření palety zvýšit zisk...
Avatar - Johny.Rico
7. 3. 2012 21:20
Re: Ultimátní bastard
:yes: >:D