Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bertone Jet 2+2: Aston Martin Rapide jako Shooting Brake

Michal Fokt
Diskuze (14)
Italská karosárna Bertone představí v Ženevě prototyp kombi verze modelu Aston Martin Rapide. Zůstane jen u studie?

Sté narozeniny firmy Aston Martin slaví nejen sama automobilka, už se přidávají i gratulanti. Prvním z nich bude v Ženevě italské designcentrum Bertone, které si připomíná 60 let spolupráce s britskou sportovní značkou a u příležitosti obou výročí nachystalo koncept Jet 2+2, což je shooting brake karosářská verze sedanu Rapide, jinými slovy dynamicky střižený kombík.

Říkáte si, že by se kombi verze v nabídce automobilky dobře vyjímala, respektive že by vůbec nebyl špatný nápad, kdyby studio Bertone přestavbu majitelům sedanu Rapide alespoň nabízelo? Zatím to vypadá, že Jet 2+2 stihne stejný osud, jako studii Bertone Jet 2 z roku 2004, která byla vyrobena v jediném exempláři, který později vydražil jistý sběratel vozů této značky.

Jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii, tvary Jet 2+2 jsou bez nadsázky úchvatné, skoro se dá říci, že tento vůz patří k těm, u nichž vypadá "užitková" varianta lépe, než výchozí sedan, navíc to má i své praktické aspekty. Na dvou zadních samostatných sedadlech je díky jinému tvaru střechy více místa pro hlavy cestujících. Zadní sedadla mohou být sklopena do roviny se dnem zavazadlového prostoru a vzniklé místo lze skrýt roletkou. Kabina navíc dostala čalounění dvoubarevnou kůží a speciální dekory z hliníku a dřeva.

Po technické stránce je to ovšem čistokrevný Rapide, tedy pokud vás nepřekvapí, že ačkoli příď vozu už vypadá jako u modernizovaného Rapide S, spočívá na technice předfaceliftové verze. To znamená, že pod kapotou pracuje 351kW motor V12 5,9 l, namísto nejnovější 410kW varianty. Uvidíme, jestli se Bertone nechá zákazníky obměkčit...

Michal Fokt
Diskuze (14)
Avatar - Bubáq
26. 2. 2013 09:27
Re: hruza a des
Souhlasím, že Bertone (safra, kdo vlastně v Bertone?!) vytvořil krásný koncept. Docela věřím, že několik automobilek jde nyní touto cestou: velké, přesto kompaktní auto. Vzpomene si ještě někdo na Opel Signum? nepříliš povedený designově, neúspěšný v prodejích, ale koncepce vysloveně futuristická. Stačí ani ne 10 let poté, větší péče věnovaná designu, a první vlaštovky se klubou na svět (Audi A6 sportback [odkaz] Nyní Bertone...). Audi i bertone vypadají opravdu k světu, moc se mi líbí jejich koncepce i design. Tohle bude prodejní hit pro příštích 10 let. Kdy se přidá Opel???
Avatar - del42sa
25. 2. 2013 16:42
Re: hruza a des
ta podoba s DS9 mě taky napadla :-)
Avatar - Pekelná Micinka
25. 2. 2013 16:24
Re: hruza a des
:yes:
Avatar - Pekelná Micinka
25. 2. 2013 16:23
Re: To kšiltovkáři nepochopí,
Já kšiltovku nosím místo vlasů. >:D A mám pochopení pro každou elegantní zvrhlost, ale souhlasím s většinou, že čumák se nepovedl, za to ale Bertone nemůže.
Avatar - Stejsn
25. 2. 2013 14:39
Připomíná mi to film
"Tonoucí se stébla chytá" s Louisem de Funésem. Tam v jedné scéně zapřánou Jaguara Type E za traktor a natáhnou ho o metr do délky. Výsledek vypadá podobně jako tahle kreace.