Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bílé Ferrari Testarossa ze seriálu Miami Vice: Prodá se za 45 milionů, nebo ne?

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Aukční síň Barrett-Jackson nabídne k prodeji bílé Ferrari Testarossa ročníku 1986 z kultovního seriálu Miami Vice. V nedávné době se dalo pořídit už dvakrát.

Kultovní, ale jinak vcelku průměrný kriminální seriál Miami Vice vystřelil na výsluní popularity herce Dona Johnsona v hlavní roli tajného policisty „Sonnyho“ Crocketta a zajistil nesmrtelnost českému hudebníkovi Janu Hammerovi. Žádný (původem) domácí interpret už se určitě nikdy nedostane na vrchol amerického singlového žebříčku, jako se to povedlo jemu s „Miami Vice Theme“ v polovině 80. let minulého věku. Ne že by byla tato hitparáda nějakým měřítkem kvality, ale o tom, že Hammer skvělým muzikantem je, nemůže být pochyb.

Ale dost filmu a hudby, pojďme k autu. Vlastně... nejdříve jezdil Crockett v otevřeném Ferrari Daytona, akorát bohužel nešlo o originál, ale kit car firmy McBurnie se střevy Chevroletu Corvette C3. A to se samozřejmě Maranellu vůbec nelíbilo, takže italská automobilka poslala celou záležitost k soudu. Zažalovaní producenti nakonec souhlasili, že falešnou repliku vyhodí do povětří, destrukce se odehrála přímo v první epizodě třetí sezóny. Následně za ni dostali dvě zbrusu nové Testarossy. Původně byly lakovány černou metalízou, ale Michael Mann, jeden z režisérů, si vyžádal jejich přestříkání. Bílá auta totiž byla lépe vidět při natáčení nočních scén.

Plochý dvanáctiválec 4,94 l dával výkon 291 kW (396 k) a byl spojen s pětistupňovou přímo řazenou převodovkou. Charakteristickým znakem vozů byla chladicí žebra na bocích a u prvních modelů jediné zpětné zrcátko (mono specchio) - na A-sloupku u řidiče. Konkrétní kus výrobního čísla 63631 (VIN ZFFSA17AXG0063631) vybavili elektricky ovládanými okny a oběma sedačkami, centrálním zamykáním, tempomatem a klimatizací.

Seriál Miami Vice se natáčel v letech 1984-1989 a vzniklo 111 dílů. Po dokončení posledního bílý krasavec odešel „do důchodu“, zmizel v depozitáři. Slavná Testarossa z roku 1986 však nedokáže najít dlouhodobé majitele. Už se dražila dvakrát, v letech 2014 a 2015. Poprvé byla nabídnuta na eBay za 1,75 milionu, samozřejmě dolarů. Předloni v srpnu se objevila v kalifornském Monterey jako součást dražby síně Mecum, tehdy měla najeto 16.124 mil (necelých 26 tisíc kilometrů) a za sebou servisní prohlídku, která přišla na 8 tisíc dolarů.

Ve dnech 14.-22. ledna se ji pokusí tentokrát prodat Barrett-Jackson v arizonském Scottsdale. Bez stanovené částky, takže si nového majitele najde jistě brzy. Je to lepší, protože se účastníkům aukce nemusí líbit třeba ani dolní limit... Tři roky stará suma mimochodem dnes odpovídá částce 45,3 milionu korun... Kupé vypadá pořád skvěle, i béžový kožený interiér je v dobrém stavu.

Aktuální stav tachometru ukazuje 16,5 tisíce mil (přes 26,5 tisíce km), s ikonickým vozem se tedy decentně jezdilo, ale stále se nachází v zánovním stavu. Plaketky Miami Vice Universal Studios doplňuje dobový telefon, parkovací permanentka do Dinner Key Marina v Miami s datem ukončení 30. června 1991 a samolepka zabezpečovací firmy Auto Security. Nechybí dokumentace včetně servisních faktur od Shelton Ferrari z floridského Fort Lauerdale, ani různá další korespondence. Něco je sice jen v kopiích, ale o autenticitě nemůže být pochyb, protože auto má certifikát pravosti Ferrari Classiche a patřičné listiny od severoamerické pobočky. Registrační značka je rovněž původní.

Foto: Barrett-Jackson, eBay, Mecum Auctions

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
4. 1. 2017 17:12
stav
Mozna nevypada spatne a ma malo najeto, jenze drtiva vetsina toho najezdu je tvorena prudkymi rozjezdy, smyky a dalsimi kousky. Tohle auto lehky zivot rozhodne nemelo. Ale chapu, ze jeho majitele to trapit nebude.