Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blíží se kolaps prodejů elektromobilů?

Michal Fokt
Diskuze (51)
Všechny významné automobilky připravují ofenzivu elektrických aut. Ale bude je vůbec komu prodávat? V USA začnou mít velké potíže...

Výrobci automobilů se v posledních letech předhání v oznamování toho, kdy ten či onen elektrický model půjde do výroby a prodeje a po roce 2020 tak budeme mít opravdu velmi širokou škálu elektrických aut všemožných kategorií. Ale najdou se pro ně vůbec zákazníci?

V zemích, kde jsou elektromobily státem dotovány, se prodávají docela slušně, současně ale zatím všude platilo, že s ukončením podpory došlo k výraznému propadů prodejů. A to teď čeká nejvýznamnější automobilový trh na planetě...

V USA federální vláda každé automobilce přislíbila dotaci ve výši 7500 dolarů, ovšem jejím limitem je počet prodaných aut. Vztahuje se totiž pouze na 200 000 exemplářů dané značky, což je číslo, k němuž se už některé značky nebezpečně blíží. Experti Bloombergu tak odhadují, že by se prodeje elektrických aut v následujících letech mohly propadnout o 12-37 %.

Tento rozptyl je tak široký proto, že zatím nelze předvídat, zda se některé státy unie nerozhodnou k vyhlášení vlastních programů podpory. V této oblasti momentálně vede Georgia, která subvencuje pořízení elektromobilu částkou 5000 dolarů - to už z elektromobilů dělá velmi lákavé zboží.

Bloomberg dále doplňuje, že se pokles téměř nedotkne luxusních EV jako je Tesla Model S a Model X, která si kupují bohatí zákazníci jako módní zboží, vozy jako je Nissan Leaf nebo Chevrolet Bolt ale mohou zaznamenat drastický propad. Nikdo nejspíš neočekává, že by Trumpova administrativa program podpory obnovila, elektroauta tedy minimálně v USA čekají v následujících letech těžké časy.

Michal Fokt
Diskuze (51)
28. 4. 2017 08:50
Re: aha
a proc nemas ten elektromobil, když tak brojis???

27. 4. 2017 18:21
Re: Tak jsem si jednou dal tu práci.
Tak především při běžném denním provozu, kdy ujedeš denně pár desítek kilometrů, ti stačí auto nabíjet nějakými 2 kW přes noc, tedy v době, kdy je spotřeba všeho ostatního v podstatě nulová. Takže naopak by ti distributor poděkoval, protože bys vyrovnával výkyvy v síti.
Avatar - twistedTSD
27. 4. 2017 17:42
Re: To sú zase len kecy a kecy...
To je jen hyperbolický příklad, abych dostatečně zdůraznil, jaký vítr v rozpočtu běžné české domácnosti by udělal elektromobil za cenu k milionu.
27. 4. 2017 16:33
Re: To sú zase len kecy a kecy...
jakoze 5-10x drazsi jo? hmmm....
27. 4. 2017 13:40
Re: Baterie nezlevní, je to na prd.
kdo tu pise ze baterky zlevni 5x? muzes to citovat kdys pises ze se o to nekteri opiraji?

a to je 2 roky stare [odkaz]