Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lidé zranění elektrokoloběžkami podávají žalobu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Devět lidí zraněných v USA elektrickými koloběžkami podalo v Los Angeles hromadnou žalobu na jejich provozovatele, společnosti Lime a Bird Rides. Viní je z hrubé nedbalosti.

Tvrdí mimo jiné, že firmy věděly, že stroje jsou nebezpečné, napsala agentura Bloomberg. Společnost Lime pronajímá svá vozítka mimo jiné i v Praze.

Elektrické koloběžky se ve Spojených státech rozmohly v září a od té doby způsobily podle Bloombergu zranění stovky chodců i jezdců. V Dallasu, Clevelandu a Washingtonu zemřeli při jízdě na elektrické koloběžce tři lidé.

Žádné oficiální statistiky zranění souvisejících s používáním hojně rozšířených strojů ale neexistují, uvádí Bloomberg. Firmy Lime a Bird Rides ale mají podle něj přesný přehled o tom, kolik jízd jejich koloběžky uskutečnily. Je jich dohromady přes 20 milionů a toto číslo neustále roste.

Sdílené elektrické koloběžky, které si lidé mohou za poplatek pronajmout a pak kdekoli odstavit, se rozšířily do více než 100 měst ve světě v rámci úsilí o ekologičtější způsob dopravy. Stroje, často jezdící živelně i po chodnících, ale budí také kritiku kvůli své údajné nebezpečnosti. Americká města San Francisco a Santa Monica je dokonce dočasně zakázala. Někteří frustrovaní místní obyvatelé podle Bloombergu "házeli elektrické koloběžky do oceánu, pohřbívali je v písku nebo zapalovali".

Společnosti Lime a Bird Rides podle právničky skupiny "postavily zisk nad bezpečnost". Advokátní kancelář, která zmíněných devět lidí zastupuje, už podle ní kontaktovalo dalších 75 osob, které elektrické koloběžky zranily. Je mezi nimi i muž, který utrpěl zranění mozku.

Mluvčí společnosti Bird Rides v prohlášení uvedl, že právníci specializovaní na hromadné žaloby by se raději měli zaměřit na auta, která každý rok v USA způsobí smrt 40.000 lidí. Firma Lime nechtěla žalobu komentovat. Šéf jejího komunikačního oddělení nicméně při jiné příležitosti uvedl, že společnost vybavila své stroje novými bezpečnostními prvky. Mají například širší pneumatiky nebo brzdu na zadním kole.

Elektrické koloběžky budí kontroverze i například ve Francii. Tamní vláda nedávno uvedla, že zakáže jejich provoz na chodnících. I v české metropoli provází tuto službu kritika kvůli jízdě uživatelů po chodnících, i když se to podle českých zákonů nesmí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
28. 11. 2018 16:26
Re: kolobezky
Jo tak to je urcite nejlepsi reseni. :-) Tak preji at dobre poridis a budes spokojenej.
27. 11. 2018 14:12
Re: kolobezky
Urcite pocitam, ze bych do toho dal nejakou poradnou castku radsi, nez nekde koupit neco co by se hned rozsypalo a nebo nevyjelo ani kkopec. :-) Mrknu na to diky moc
26. 11. 2018 15:19
Re: kolobezky
Hele ja mam od inmotion czech nevim jestli znas ale maji to na strankach velmi dobre rozepsany a vsechno ukazany, mam typ P1F. to by byl podle me jestli na tohle je fakt rad, je to skvelej darek i kdyz trosku drazsi ale pokud ses ochotnej do toho investovat .
22. 11. 2018 17:26
Re: kolobezky
A jakou tu elektrickou kolobezku mas prosim? Premyslim ze bych to poridil brachovi na vanoce :-)
20. 11. 2018 15:29
kolobezky
člověk aby se fakt bál v téhle době všeho >:D já mám elektrickou koloběžku a jsem s ní moc spokojenej. rychlej způsob dostat se z bodu A do bodu B. :-)