Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 524td: 30 let dieselových Bavoráků

Diskuze (29)
Dnes má většina BMW v Evropě dieselový motor, nebylo tomu ale tak vždycky. První „Bavorák na naftu“ přišel před 30 lety.

Špičkové dieselové motory současnosti dosahují takových parametrů, že pro mnoho zákazníků představují volbu číslo jedna. Nebylo tomu tak ale vždy, ještě pár dekád nazpět byly motory spalující naftu hlavně slabé a hlučné.

Svět po ropných krizích sedmdesátých let ale už nebyl jako dřív. Hledaly se cesty ke snižování spotřeby a dieselové motory se ukázaly jako jeden z nadějných směrů – výsledkem tohoto vývoje bylo právě i první naftové BMW, model 524td. Šestiválcový sedan se poprvé předvedl na frankfurtském autosalonu 1983 a ihned šel do prodeje, v září téhož roku.

Agregát o objemu 2,4 litru dosahoval výkonu 85 kW, nejvyšší točivý moment byl 210 N.m. Šestiválec M21 se udržel ve výrobě do roku 1991, poháněl i menší model 324td a existovala i atmosféricky plněná verze s 63 kW v 324d a 524d. Všechna modernější BMW už měla turbodiesel.

Druhá generace dieselových šestiválců M51, známá například z 525tds, vydržela ve výrobě do roku 2000. Následující M57 už měla vstřikování common rail a později i dvoustupňové přeplňování. Aktuální, v pořadí čtvrtá, generace N57 zase nabídku obohatila o unikátní trojité přeplňování. Základní provedení současného dieselového šestiválce BMW má objem tři litry, výkon 180 kW a točivý moment 560 N.m, takže je víc než dvakrát silnější než první BMW s turbodieselem.

Diskuze (29)
21. 7. 2013 12:34
Re: bmw s dieslom
Mel, nemel... Ma ho a o to tu jde.
21. 7. 2013 10:58
kam sa tá debata zvrtla...
smer a- benzín či nafta- večná debata bez jasného výsledku lebo pre niekoho nafta pre niekoho benzín pre niekoho lpg či cng a niekto rád hybrid.... to ako z čoho stavať dom? drevo-tehla-ytong-hlina-beton? zo všetkého sa dá ak sa to urobí dobre....
V mojom okolí sa po katastrofálnych skúsenostiach s ojazdenými turbo dízlami ľudia rozhodujú pre nové benzíny....

smer b- Československo-čechoslováci - čechoslovák niekto sa tak cítil, niekto nie, pre mňa dva národy ktoré majú podobný jazyk, rôznu historiu a kultúru ale majú si jaksi blízko a to je dobre - pre mňa určite bude bližší Čech než Nemec, Rakúšan či Poliak. Ale nechám to na osobnej preferencii....
20. 7. 2013 22:17
Re: bmw s dieslom
Protoze v terenu je velke zatizeni na predni naprave k prdu. Radsi V6 nebo i min (zalezi v cem). v terenu neni potreba vykon ale kroutici moment. Navic, malokdy plny kroutici moment motoru se v terenu vyuzije, protoze je potreba pouzivat spis cit a hlavu, nez pravou nohu.
Avatar - euro89
20. 7. 2013 22:17
Re: bmw s dieslom
Pro jossalita (mám tě na "hate-listu", tak nemohu reagovat přímo): Napsat, že kdokoliv, kdo se narodil do roku 1992 je Čechoslovák, je asi ta největší blbost, jakou jsi tu kdy napsal (a že jich bylo...). To je stejné, jako by jsi obyvatele pobaltských zemí označil za sověty, protože se narodili ještě v Sovětském svaze. Já jsem Čech a s čobolákama nemám nic společného. :-!
Avatar - Hafol
20. 7. 2013 21:56
Re: bmw s dieslom
Diesel smysl má, na rozdíl od SUV ve městech. :-!