Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

World Car Of The Year 2011: V užším finále Audi A8, BMW 5 a Nissan Leaf

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Na tiskové konferenci v Ženevě zveřejnila mezinárodní porota soutěže WCOTY letošní seznam kandidátů na prestižní ocenění.

World Car Steering Committee tedy pro rok 2011 vybral na hlavní titul WCOTY 2011 následující tři vozy: Audi A8, BMW řady 5 a Nissan Leaf.

Leaf získal letošní titul evropského Automobilu roku. Z původního seznamu 39 nových automobilů byla nejprve nominována desítka, aby jejich výběr byl posléze zredukován na tři nejúspěšnější finalisty. To je v této soutěži již obvyklý postup.

Automobily vybrané do hlavní kategorie musely být uvedeny do prodeje nejméně na dvou kontinentech, a to v období mezi 1. lednem 2010 a 30. květnem 2011. V letošním ročníku bude hlasovat 66 motoristických novinářů z 24 zemí celého světa.

Tradičně byly navíc vypsány ještě další doplňující podkategorie - o nejlepší sportovní auto (World Performance Car Of The Year), stranou nezůstala ani ekologie, bude se soutěžit také o nejzelenější vůz roku (World Green Car Of The Year). Čtvrtou a poslední je World Car Design Of The Year.

Mezi sportovními auty se o vítězství poperou Ferrari 458 Italia, Mercedes-Benz SLS AMG a poslední verze Porsche 911 Turbo. Kandidáty se mohou stát tedy jak úplně nové modely, tak i varianty již existujících, rozhodující je roční produkce minimálně 500 kusů.

Trojice zelených vozů představuje rčení Od každého něco: BMW 320d EfficientDynamics Edition zastupuje moderní turbodiesely, Chevrolet Volt hybridy (byť tento název u GM neradi slyší) a Nissan Leaf elektromobily. Navíc každé z aut pochází z jiného kontinentu. Cenu za design pak získá jeden z trojice Alfa Romeo Giulietta, Aston Martin Rapide a Ferrari 458 Italia.

Soutěž o Světové auto roku se stala alternativou k zavedeným oceněním v Evropě (bez přerušení od roku 1964), Severní Americe nebo v Japonsku. Získala si již poměrně značnou prestiž, i když se nemůže pochlubit takovou tradicí jako například zmíněná evropská. Poprvé byla totiž oficiálně vyhlášena teprve v lednu roku 2004.

Titul za rok 2005 si odnesla automobilka Audi s modelem A6. Následovala poslední generace BMW řady 3, Lexus LS460, Mazda 2, Volkswagen Golf a loni jeho menší bráška Polo. Německý výrobce z Wolfsburgu je tak dosud jediným, který získal dvě ocenění, navíc těsně za sebou. Letošní celkový vítěz bude spolu s nejlepšími vozy v ostatních podkategoriích znám 21. dubna na autosalonu v New Yorku.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Righ
9. 3. 2011 23:41
Re: jasná volba
Jasne, o tom by prece tyhle ankety mely byt - vyber si, jaky auto nejvic chces. >:D
Avatar - white label
9. 3. 2011 19:05
Re: jasná volba
Jasně, kdo by taky proboha dal v reálu přednost (z téhle trojky) něčemu jinému... >:-[]
Avatar - Blue Sun
9. 3. 2011 18:54
Re: jasná volba
Kéž by...
Avatar - pelikoš
9. 3. 2011 14:10
jasná volba
nissan leaf.. ;-)
Avatar - PlugIN
9. 3. 2011 13:57
Re: nuda
a co bys tam chtěl dát??