Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW bude vyrábět i v Brazílii

David Bureš
Diskuze (1)
V loňském roce mnichovská automobilka na brazilském trhu prodala 15.200 automobilů.

BMW oficiálně potvrdilo, že chystá postavit továrnu v Brazílii. Automobilka tímto krokem chce získat výhodu proti konkurentům na tomto trhu, který výrazně roste.

Německý výrobce v blízké době předloží s brazilskou vládou investiční plán na stavbu závodu. V poslední době BMW diskutovalo se zdejší vládou hlavně o tom, kolik dílů od místních dodavatelů v Brazílii montované vozy použijí. V počátcích výroby však pravděpodobně budou všechny výrobní díly pocházet z dovozu.

Zatím není jasné, jakou kapacitu bude brazilský závod BMW mít, ani kde bude stát. Spekuluje se, že bude vystavěn nedaleko města Sao Paulo nebo ve státě Santa Catarina.

BMW bude pravděpodobně jediným prémiovým výrobcem v Brazílii. V největší zemi Latinské Ameriky sice dříve své osobní vozy vyráběl Mercedes-Benz, od prosince 2010 zde ale produkuje pouze nákladní auta.

V loňském roce mnichovská automobilka na brazilském trhu prodala 15.200 automobilů, což je méně, než kolik prodá ve Spojených státech za jeden měsíc. BMW ale očekává, že díky rostoucí životní úrovni zdejší poptávka po luxusních vozech bude v následujících letech významně růst.

BMW mimochodem už vyrábí v Jižní Africe. Zdejší závod Rosslyn v roce 2011 vyrobil více než 53.000 exemplářů řady 3 sedan. Tři čtvrtiny z nich byly vyvezeny z Jižní Afriky do ostatních států.

Od brazilského trhu si mnohé slibuje také Rolls-Royce, který patří do koncernu BMW Group. V brazilském městě Sao Paulo totiž automobilka otevřela svůj vůbec první showroom v Latinské Americe. „Rolls-Royce pokračuje v rozšiřování své obchodní činnosti na řadě rozvíjejících se trhů, a je proto vhodné, abychom měli silné postavení v Brazílii,“ říká generální ředitel automobilky Torsten Müller-Ötvös.

David Bureš
Diskuze (1)