Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Group chce utéci konkurenci. Chystá elektrické Mini i X3

David Bureš
Diskuze (0)
Také v Mnichově počítají s další expanzí v oblasti elektromobility. Nově však zahrne nejen ekologickou divizi BMW i, ale také mainstreamové modely.

Když BMW v roce 2013 uvedlo na trh i3, prezentovalo se jako lídr na poli elektromobilů. Jestliže konkurence stavěla elektrické verze stávajících aut, BMW podobně jako Nissan navrhnul svůj elektromobil od úplného základu. V poslední době se však zdá, že náskok Mnichova se ztrácí a konkurence se přibližuje. Je tak čas reagovat.

V oboru se začíná spekulovat o tom, že BMW nestíhá souběžně vyvíjet techniku pro elektromobily a systémy autonomního řízení. Proto automobilka údajně byla nucena se zaměřit jen na jednu oblast, přičemž raději vsadila na samoříditelné vozy, zatímco elektromobily ustoupily do pozadí.

Sama automobilka to ale vidí jinak a tvrdí, že konkurenci nyní nechce v oblasti elektroaut dohnat, ale uniknout jí. „Konkurenti jsou v jejich elektrické strategii aktuálně ve fázi jedna, zatímco my vstupujeme do fáze dvě,“ prohlašuje předseda představenstva BMW Harald Krüger. Automobilka je podle jeho slov na dobré cestě elektrifikovat celé své portfolio, přičemž chce využít stávající znalosti z vývoje aut divize BMW i.

Aktuálně v Mnichově rozšiřují především nabídku plug-in hybridů, na trh postupně přišly hybridní modely řady iPerformance 225xe, 330e, X5 xDrive40e a 740e, blízká budoucnost ale bude ve znamení čistokrevných elektromobilů. Nemluvíme přitom jen o dalších zástupcích divize BMW i (stále se spekuluje o příchodu modelu i5), ale také o elektrických verzích mainstreamových modelů.

V roce 2020 chce BMW uvést na trh elektřinou poháněné SUV X3, už o rok dříve vstoupí do prodeje blíže nespecifikovaný elektromobil značky Mini. Bližší detaily o obou vozech zatím nemáme, Krüger pouze tvrdí, že nabídnou konkurenceschopný dojezd i cenu.

Oficiální informace o nových elektromobilech koncernu BMW Group přichází v době, kdy Volkswagen nebo konkurenční Mercedes-Benz na letošním pařížském autosalonu představily svoje budoucí plány v oblasti elektromobility. Oba němečtí výrobci pracují na speciální platformě pro elektromobily, které na trh budou postupně přicházet na trh ještě před koncem tohoto desetiletí. Oproti dnešním elektrovozům mají nabídnout především výrazně vyšší dojezd.

David Bureš
Diskuze (0)