Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i3: Co o něm možná (ne)víte. Proč jeho brzdy vydrží tak dlouho?

Tomáš Dusil
Diskuze (12)

Neobvyklé BMW i3 již před časem prošlo naším testem. Proto se nyní spíše než na jízdu a život s autem jako takový zaměříme na techniku a její zvláštnosti. Čím je tedy tolik výlučný?

Elektromobily jsou logicky nejekologičtější motorová vozidla. Stejně jako kdysi zůstává i dnes jejich největší slabinou reálný dojezd, který je prostě pořád příliš krátký. Ano, od 90. let se jej podařilo sice prodloužit, ovšem ne výrazně. Běžný elektromobil, jakým je třeba maličký Peugeot iOn, má normovaný dojezd 150 km. Reálný záleží na celé řadě okolností. Třeba zda v autě vytápíte, či klimatizujete kabinu, případně na profilu terénu a z něj vyplývající možnost rekuperace energie.

BMW i3 přináší v otázce dojezdu skutečně hmatatelný pokrok. Více nabízejí pouze vozy americké značky Tesla. BMW udává normovaný dojezd 130 až 160 km. Řidič i3 má ale k dispozici tři jízdní režimy, přičemž volbou toho správného (v nabídce je režim Comfort, Eco Pro a Eco Pro plus) jej může prodloužit až o 25 procent, tedy na 200 km. Někteří uživatelé dokážou v praxi na jedno nabití ujet dokonce takřka 300 km!

Kdo chce u i3 ještě větší dojezd, může zvolit variantu REX, vybavenou navíc řadovým dvouválcovým zážehovým motorem z řady W20. Ten neslouží k pohonu vozidla (jako je tomu u hybridů), ale je zde jen za účelem roztáčení generátoru elektrického proudu, který dobíjí trakční akumulátor typu lithiu-ion. Dojezd dle údajů výrobce prodlužuje až o 130 km. Palivová nádrž, vyrobená z oceli, se nachází v místě přední nápravy, plnicí otvor je v pravém předním blatníku (z pohledu řidiče).

Koncepce karoserie – v hlavní roli karbon a hliník

Největší zvláštností i3 je řešení karoserie. Skládá se ze dvou hlavních modulů - takzvaného life modulu, což je vlastně kabina pro cestující, a dále drive modulu, což je zjednodušeně řečeno podvozková část, v níž nalezly své místo baterie, a hnací jednotka.

Oba celky jsou vzájemně spojeny šroubovým a lepeným spojem. Life modul je ze značné části vyrobený z karbonu. Jde o první sériově vyráběné auto, které tento do nedávna skoro kosmický materiál využívá. V autech jej sice najdete už dříve, avšak výhradně ve spojení s vozidly, vyráběnými v lepším případě ručně ve velmi malých sériích. Ač je Life modul převážně karbonový, je zde použita také ocel (rám pro přední sedadla), dále hliníková slitina (rám pro zadní lavici) a rovněž plasty. Life modul se skládá z celkem 150 dílů, což je o dvě třetiny méně, než z kolika je běžně zhotovena konvenčně řešená karoserie z oceli.

Naproti tomu Drive modul je vyrobený převážně z hliníkových slitin, kterých jsou použity tři druhy. Pak jsou ještě krycí panely karoserie, tedy to, co je normálně při pohledu na i3 vidět. Ty jsou z termoplastů, karbonu a skla.

Výroba vozu - Z USA do Německa

BMW nevyrábí i3 v Mnichově, ale v továrně v Lipsku, kde však probíhá pouze konečná montáž vozidla. Velké množství karbonu používaného na výrobu kabiny pochází pro změnu z USA, konkrétně z výrobny v Moses Lake. Výroba karbonových vláken je obecně dost energeticky náročná. Proto překvapuje, že veškerá elektrická energie potřebná pro výrobu karbonových vláken pochází dle údajů BMW z obnovitelných zdrojů.

Ani továrna v Lipsku se však nemusí vůbec stydět. Naopak, jedná se o fabriku, která figuruje na čelních místech dle kritérií “skupiny za závazky a iniciativy v boji proti změnám klimatu” (tzv. Dow Jones Sustainability Index, založený v roce 2005).

BMW dále uvádí, že při její výrobě je potřeba o 70 procent méně vody a o poloviny méně energie než při výrobě běžných aut podobných rozměrů.

Snadno nejen mezi kužely

V rámci takzvané BMW iPerformance Roadshow 2017 jsme si mohli i3 krátce vyzkoušet při prezentaci na slovenském okruhu Slovakiaring. Nejezdili jsme ovšem na závodní dráze ani po přilehlých komunikacích, nýbrž na jakémsi polygonu, připraveném speciálně pro tento vůz.

Přední dveře vozu se otevírají obvyklým způsobem. Zadní naopak proti směru jízdy, ovšem až po otevření těch předních. Zcela chybí střední sloupek karoserie, takzvaný B. Nastupování na zadní sedadla v i3 tak připomíná stejnou proceduru jako ve sportovní Mazdě RX-8. Ta to má s dveřmi úplně stejně. Jistou slabinu však vidíme v tom, že horní úchyty bezpečnostních pásů řidiče a jeho předního spolujezdce našly své místo právě na přední části rámu oken zadního páru dveří. Pokud tedy vzadu sedící cestující vystupuje na straně řidiče, který auto neopouští, musí se ten před otevřením zadních dveří odpoutat. Pokud by to chtělo BMW vyřešit šalamounsky, muselo by použít přední takzvaná integrální sedadla, známá už z řady 8 E31.

S i3 se jezdí jako s každým jiným elektromobilem. Volič pouze jednostupňové převodovky s celkovým převodem 9,7:1 je poněkud zakrytý věncem dvouramenného volantu. Chvíli jej hledáme, ale nakonec zjišťujeme, že práce s ním je snadná. Konečně můžeme vyrazit. Volant však jde trochu ztuha. Až si skoro říkáme, zda to má vůbec posilovač řízení. Samozřejmě, že má, a samozřejmě, že elektromechanický. Ovšem při jízdě byste to opravdu nehádali. Volant jde právě tak ztuha, jak to odpovídá autu bez servořízení, které nemá nad předními koly motor s převodovkou a jehož pneumatiky mají poměrně malou šíři, konkrétně 155 mm (standardní pneumatiky jsou 155/70 R19). Mezi plnými rejdy je třeba otočit asi 2,6krát volantem. Auto se skutečně proplétá mezi překážkami s úžasnou lehkostí a přesností. Je to i zásluhou minimálních převisů karoserie, která tak má v každém rohu kolo.

Elektromotor už ze samotného principu poskytuje sílu prakticky již od nulových otáček, takže dynamika jízdy je při běžných rychlostech velmi dobrá. Navíc pro zpomalení vozidla ani nemusíte používat brzdy, neboť elektromotor tak silně rekuperuje, že to pro běžnou deceleraci vozidla ve většině případů stačí. Však taky žádný autorizovaný servis v ČR ještě u žádné i3 neměnil brzdové obložení…

Víte, že…

… BMW i3 nabízí pouze jednozonovou samočinnou klimatizaci?

… atraktivní dřevěný dekor, použitý na palubní desku pochází z eukalyptu?

… horní část palubní desky je vyrobena z plastu, vznikajícího z části z plastových PET lahví?

… pokud se vám zcela vybije baterie a vy zůstanete s vozem “viset”, můžete čtyřikrát do roka využít bezplatný odtah k nejbližší nabíjecí stanici?

Tomáš Dusil
Diskuze (12)
8. 6. 2019 01:22
i3 REX dává smysl
Pokud řidič používá generátor jen do kopců, jede pořád slušně rychle a ujede klidně kolem 500 km. Jinak jede auto čistě na proud z generátoru jen 90 km/h. i3 je mezi elektromobily špička, divím se, že ho BMW prodává tak lacino, musí na něm hodně prodělávat. Btw. akcelerace se musí zažít, v nižších rychlostech je tak brutální, že ve městě hrozí přejetí holubů na cestě - nečekají to a nestíhají uletět :D
1. 8. 2017 13:25
Re: pokrytec Dusil
ty úbožiak
7. 7. 2017 11:18
Re: pokrytec Dusil
Dobře, tak když se místo argumentů slovíčkaří, tak to upřesním "v tom článku prezentujete dost pokrytecký názor". Spokojený?
7. 7. 2017 11:16
Re: pokrytec Dusil
Chápu, že v Horních Uhrách si všichni tykáte a oslovujete *, ale nebudu se snižovat.
Pokud si myslíte, že i BBC [[odkaz] si vymýšlí, tak sem s nějakým konstruktivním argumentem ..
5. 7. 2017 03:43
Brzdy
Jen poznámka k tomu názvu článku a k brzdám. To platí samozřejmě o všech elektromobilech, ne jen pro i3-ku.