Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Premiéra BMW i8 Roadster se blíží. Nahlédněte do jeho továrny

David Bureš
Diskuze (0)
Nabídka „ekologické“ řady BMW i se rozšíří o další model. Půjde o druhou karosářskou verzi hybridního sporťáku i8, kupé doplní otevřený model.

BMW se chystá na příchod otevřené varianty sporťáku i8, na kterou začalo lákat několika upoutávkami. Ta nejnověji zveřejněná nechává nahlédnout do továrny v Lipsku, kde se i8 Roadster bude po boku kupé vyrábět. Přitom automobilka vůbec poprvé ukázala střechu nového modelu. Video dokazuje, že půjde o textilní řešení, o kterém se už delší dobu spekulovalo.

Novinka se podle dostupných zpráv ukáže už na konci tohoto měsíce, na autosalonu v Los Angeles. Stane se tak dlouhých pět a půl roku po premiéře konceptu, který debutoval na jaře 2012 jako BMW i8 Spyder.

Změna názvu, sériová verze je nazývána BMW i8 Roadster, ale nebude jediná. Jestliže u konceptu hybridní ústrojí kombinující přeplňovaný zážehový tříválec o objemu 1,5 litru a elektromotor dosahovalo kombinovaného výkonu 260 kW, sériové provedení by mohlo být naladěno až na 309 kW.

BMW i8 Roadster by totiž mělo dorazit v rámci modernizace výchozího kupé, při níž má vůz posílit. Zatím není jasné, zda vyššího výkonu bude dosaženo vyladění tříválce, nebo elektromotoru, každopádně se máme dočkat i vylepšených baterií pro vyšší dojezd. BMW zatím jen odhalilo, že očekávaná kombinovaná spotřeba Roadsteru bude činit 2,1 litrů paliva na 100 km, respektive 14,7 kWh/100 km, zatímco u kupé mají tyto hodnoty nově činit rovné dva litry, respektive 14,2 kWh.

Očekávají se také lehké designové změny. Jako by je i8 vůbec potřebovala... Vždyť i po šesti letech od představení konceptu BMW i8, který měl následné sériové verzi (od roku 2014) už hodně blízko, vypadá tenhle sporťák pořád supermoderně.

David Bureš
Diskuze (0)