Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW vyvíjí osmistupňovou adaptivní převodovku

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
BMW vyvíjí kromě nové řady modulárních tří-, čtyř- a šestiválcových motorů také samočinnou osmistupňovou adaptivní převodovku.

Své plány odhalila bavorská automobilka na Innovation Days v Mnichově. Osmistupňové ústrojí v současnosti uvádí do sériové produkce, stalo se tedy základním stavebním kamenem. Zároveň ale výrobce pootevírá okénko jeho dalšího vývoje.

Příští generace se dokáže přizpůsobit stavu vozovky a jízdním podmínkám, bude tak skutečně adaptivní. K tomu využívá GPS navigaci, bezdrátové datové připojení, elektronickou kontrolu stability DSC, přední a zadní kamery a konečně radarové senzory.

Jak převodovka funguje? Například v dešti datové spojení stáhne automaticky aktuální informace o počasí. Senzory DSC se řídí koeficientem tření a zamezí nežádoucímu prokluzu kol. Pomocí GPS systém vidí další zatáčku, do které se blížíte a máte-li v té chvíli zvolen režim Sport, transmise podřadí o stupeň dolů, aby bylo možné bezpečně projet.

Funkčnost je v současné době omezena pouze množstvím dat, které lze zpracovávat. BMW zatím tají, zda se nové ústrojí dostane do výroby, Ale jen tak pro legraci by jej určitě v Mnichově nevyvíjeli, akorát si budeme muset ještě nějaký ten rok počkat. Příští řada 7 bude určitě vhodným adeptem na jeho využití v praxi.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
11. 4. 2011 11:06
Hrůza
to je další krok k plně automatizovanému silničnímu provozu :no: Z pohledu přepravy logické z pohledu toho kdo rád řídí katastrofa.