Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý šéf Saabu Victor Muller musí ve Švédsku zaplatit daně

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Existence švédského Saabu je vlastně minulostí a propojení se Spykerem též. Victor Muller, generální ředitel obou automobilek, ale dluží švédským finančním úřadům.

Muller byl CEO Saabu v letech 2010-2011, kdy jej vlastnil Spyker, který se kvůli tomu navíc přejmenoval na Swedish Automobile. Dnes už sedí pouze na jedné židli v čele kusového výrobce supersportů ze Zeewolde. Pozici nejvyššího muže Saabu ale pochopitelně nevykonával zadarmo, přišel si na 8 milionů švédských korun. Dnes tato částka odpovídá v korunách českých 23.7 milionům. A to není zrovna málo.

Soudy v severské zemi dostaly podklady od finančních úřadů a Mullerovi nařídily uhradit nedoplatek na daních, které dluží švédské státní kase. V účetnictví zbankrotovalé automobilky, která se díky společnosti NEVS snaží vstát z popela, byla výše zmíněná suma zaznamenána jako honorář poradenské firmě sídlící na Nizozemských Antilách. Jejím majitelem je – ano, správně, Victor Muller. Tento lišácký, avšak určitě ne zcela legální krok mu umožnil vyhnout se placení daní na krátkou dobu, ale soud chce, aby uhradil čtvrtinu ze všech získaných peněz, tedy 2 miliony švédských korun (přes 5,9 mil. Kč). Zprávu přinesla v úterý 1. října švédská média, poté ji převzala i nizozemská.

Není to první nepříjemnost v tomto ohledu, problémy se vyskytly i na druhé straně. V květnu 2013 byli totiž zatčeni tři vysocí manažeři Saabu Jan-Åke Jonsson, Karl-Gustav Lindström a Kristina Geers a obviněni z dalšího účetního podvodu, kterého se měli dopustit. A tohle podvod nebyl? Stačí si vzpomenout na Mullerova vzletná slova v tiskových zprávách po převzetí Saabu a na bojovné výkřiky ohledně sporu s General Motors, který Spyker prohrál. Evidentně vše nefungovalo úplně tak, jak mělo a Mr. Muller chtěl obohatit hlavně sám sebe a zmíněná povedená trojice též. Účetní knihy budou zřejmě hodně napínavou detektivkou.

Sám Victor Muller však vehementně tvrdí, že jeho příjmy z období vedení Saabu švédským daním nepodléhají. Tentýž den oznámil, že se proti rozhodnutí soudu určitě odvolá.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - R32
7. 10. 2013 13:42
Re: Tak tomu se říká...
Krachujúca firma je najlepší spôsob ako narobiť podvody, no vo Švédsku sú zákony asi lepšie nastavené ako u nás kde sa na úniku DPH priam živia mnohé firmy nezriedka blízke politickým špičkám.... 8-s
7. 10. 2013 11:13
Drobne
To nas generalni dostal na odchod vic nez 10x tolik, holt u nas se na nejakou tu kacku nehledi. 8-s
7. 10. 2013 10:29
Re: Tak tomu se říká...
...a ja myslel, ze je to mozne jen u nas, no uvidíme po volbách, abychom se ještě vice nedivili ;-\
Avatar - Iv8
7. 10. 2013 10:28
Re: Tak tomu se říká...
dobře fungující stát.
7. 10. 2013 10:09
Tak tomu se říká...
...osobní katastrofa! :-)