Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

CCM Motorcycles vyšle své extrémně lehké šestistovky řady Spitfire do Evropy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zájem ze strany motorkářů stojí za rozhodnutím společnosti CCM Motorcycles nabízet stroje řady Spitfire vedle domácí Velké Británie i na vybraných trzích kontinentální Evropy.

Společnost CCM Motorcycles byla založena v roce 1971 v britském Boltonu a navázala tam, kde tehdy skončilo svou činnost závodní oddělení slavné značky BSA. Zakladatel malé firmy Alan Clews, který byl úspěšným trialovým a enduro jezdcem se pustil do vlastního vývoje a výroby terénních motorek, jimž se CCM Motorcycles věnuje dodnes.

Stroje britské značky vynikají ve své současné podobě v porovnání s konkurencí nízkou hmotností a štíhlou stavbou. Tradicím své značky zůstávají věrné i modely řady Spitfire, za jejichž vznikem stojí oddělení Skunkwerx, zaměřené na speciální projekty.

Pozitivní reakce a zájem motorkářů původem z kontinentální Evropy stojí za rozhodnutím společnosti CCM Motorcycles nabízet stroje řady Spitfire oficiálně i mimo Velkou Británii. Pro splnění tohoto cíle musí být ovšem motocykly upraveny, aby plnily všechny požadavky pro schválení k běžnému silničnímu provozu na silnicích Evropské unie a to včetně emisní normy Euro 4.

Společnost CCM Motorcycles se proto nyní věnuje provedení všech potřebných úprav a následně se hodlá v blízké budoucnosti zaměřit na prodej motocyklů řady Spitfire ve Francii, Itálii, Španělsku a Německu. Následovat pak mohou i další evropské země.

CCM Spitfire se jako zakladatel své řady představil v loňském roce. Po limitované edici, čítající 150 motocyklů se doslova jen zaprášilo. Všechny motorky byly vyprodány během jediného týdne.

Úspěch tohoto modelu se rozhodli u CCM Motorcycles využít a na jeho základech vznikla řada modelů nabízených v limitovaných sériích. Prozatím se vedle výchozího modelu Spitfire představilo dalších pět verzí, které se od něj liší většinou svým zaměřením a s ním souvisejícími úpravami designu i podvozku.

Modely Spitfire Flat Tracker a Spitfire Scrambler jsou nyní již rovněž vyprodány, ale v nabídce stále figurují Spitfire Cafe Racer, Spitfire Bobber a Spitfire RAF 100, které spojuje filigránský trubkový rám, kapalinou chlazený jednoválec o objemu 600 cm3 s nejvyšším výkonem 41 kW (55 k) a suchá hmotnost pouhých 135 kg.

Právě nízká hmotnost v kombinaci se štíhlou stavbou, použitým motorem a minimalistickým designem představuje největší lákadlo pro většinu obdivovatelů motocyklů společnosti CCM Motorcycles.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)