Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česká výroba aut pořád roste, hodně se daří Škodě a Tatře

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Analytici předvídají, že česká výroba aut by letos mohla dosáhnout nového rekordu a výrazně překonat milionovou hranici.

Výroba osobních aut v Česku od ledna do října vzrostla meziročně o 4,4 procenta na 1,17 milionu vozů. Zvýšila se produkce ve Škodě Auto, naopak stále klesá výroba v kolínské TPCA. Domácí prodej automobilek stoupl o osm procent, export o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Škoda Auto zvýšila výrobu o 12,5 procenta na 710.530 vozů. Produkce nošovické továrny Hyundai stagnovala na 300.900 vozech a TPCA zaznamenala pokles o 15,7 procenta na 161.575 aut.

Výroba nákladních aut, která je stále reprezentovaná kopřivnickou Tatrou, se zvýšila o 28 procent na 1263 vozů. Produkce autobusů stoupla o tři procenta na 3639 vozidel, z toho 3235 autobusů připadá na Iveco Bus, 357 na SOR a zbytek vyrobilo KH motor Centrum.

Výroba motocyklů v týnecké Jawa Moto se snížila o 1,5 procenta na 1153 strojů. Z toho 1000 strojů putovalo do zahraničí.

Říjnová produkce automobilů v Česku podle analytika Komerční banky Davida Kocourka vzrostla jak ve srovnání se zářím letošního roku, tak i meziročně. "Potvrzuje to, že se domácí ekonomice daří, což je vidět hlavně na příjmech domácností. Ty těží z impozantního růstu mezd. I podnikatelé utrácejí za obnovu svého vozového parku. Kromě toho říjnový počet nově registrovaných aut v EU vzrostl o 5,9 procenta, což dokumentuje, že se daří i exportní aktivitě výrobců aut v ČR. Očekáváme, že zbytek roku se ponese v podobně optimistickém duchu. Výroba aut v ČR by tak mohla dosáhnout rekordu a výrazně překonat miliónovou hranici," dodal.

Tuzemská výroba osobních aut v loňském roce vzrostla meziročně o osm procent na rekordních 1,344 milionu vozů. Loni rostli všichni tři tuzemští výrobci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)